Haku

Helsingin yliopiston opettajainkoulutuslaitos ja Helsingin normaalilyseo

Helsingin yliopiston opettajainkoulutuslaitos ja Helsingin normaalilyseo. Entinen Suomalainen alkeisopisto.; Ratakatu 2; Helsinki -- Helsingin normaalilyseon edeltäjiä on oikeastaan kaksi. Toinen on vuonna 1867 Helsingin ruotsalaisen normaalikoulun yhteyteen perustettu suomenkielinen rinnakkaisosasto. Tämä suomenkielinen osasto määrättiin vuonna 1871 kielipoliittisista syistä siirrettäväksi Hämeenlinnaan. Samana vuonna aloitti toimintansa yksityinen Helsingin Suomalainen alkeisopisto, joka oli lakkautettavan suomenkielisen osaston suoranainen jatko. Neljänä ensimmäisenä vuonna alkeisopisto toimi ruotsalaisen normaalikoulun kanssa samassa rakennuksessa osoitteessa Kasarminkatu 46-48. Vuonna 1875 alkeisopisto siirtyi väljempiin tiloihin Mikonkadulle Kaisaniemen puoleiseen päähän. Lopulta kaupunki lahjoitti alkeisopistolle tontin ja syksyllä 1878 oli arkkitehti F. A. Sjöströmin suunnittelema koulurakennus valmis. Talo vihittiin käyttöönsä 11. syyskuuta 1878. 1880 -luvun alussa ryhdyttiin suunnittelemaan Suomalaisen normaalilyseon siirtämistä Hämeenlinnasta takaisin Helsinkiin. Vuonna 1886 senaatti päättikin muuttaa alkeisopiston Suomalaiseksi normaalilyseoksi ja ottaa sen valtion haltuun. Normaalilyseo toimi Ratakatu 2:ssa, kunnes sen uudet tilat valmistuivat viereiselle tontille vuonna 1905. Myöhempiä muutoksia: Keskuslämmitys, suunnittelijana arkkitehti Erkki Huttunen / Rakennushallitus vuonna 1945. Peruskorjaus vuosina 1975 - 1977, suunnittelijana Arkkitehtitoimisto A. & L. Pulkka. Alkeisopiston tiloissa toimii nykyään Helsingin yliopiston opettajainkoulutuslaitos. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Uusrenessanssityylinen rakennusedustaa 1870-luvun korkealaatuista koulutaloarkkitehtuuria. Pohjoispuolen julkisivussa on keskirisaliitti, jossa on pääsisäänkäynti. Eteläisen julkisivun keskirisaliitin sivut korostavat porrashuoneiden ja niiden ikkunoiden sijaintia.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Helsingin yliopiston opettajainkoulutuslaitos ja Helsingin normaalilyseo

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1876
Frans Anatolius Sjöström, Pääsuunnittelija
Valmistus
1878

Helsinki, Ratakatu 2
Käyttö
1878
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus