Haku

Vuorimiehenkatu 4. Muukalaiskatu 3.; Helsinki

Alkuperäinen rakennus kuuluu Selim A. Lindqvistin varhaistuotantoon. Arkkitehtitoimisto Selim A. Lindqvist & Elia Heikel oli mukana rakennuksen arkkitehtisuunnittelussa. Alkuaan nelikerroksisen rakennuksen korotus neljällä kerroksella, suunnittelijana arkkitehti Max Frelander vuosina 1936 - 1937. Tällöin rakennuksen Vuorimiehenkadun ja Muukalaiskadun kulmassa olleet erkkerit purettiin ja kulma pyöristettiin. Kiilamaisen rakennuksen vesikatolle rakennettiin rakennuspiirustuksista poikkeava kattoparveke. Korotuksen yhteydessä hissi ja keskuslämmitys. Rakennuksen rapatuissa julkisivuissa kahden alimman kerroksen rustikointi ja ikkuna-aukot ovat peräisin rakennuksen alkuperäisestä asusta. Muuten rakennus edustaa 1930-luvun funktionalistista asuinrakennusarkkitehtuuria. Katolla sijaitseva hyttimäinen rakennelma edustaa funktionalismille ominaista, mm. valtamerialuksista lainattua muotokieltä. Rakennus on pohjakaavaltaan kiilan muotoinen. Sisäänkäynti rakennukseen tapahtuu Vuorimiehenkadulta, josta tullaan monimuotoiseen porrashuoneeseen, jonka toinen pää on kaareva ja toinen kulmikas. Hissi sijaitsee lähes keskellä rakennusta. Kellarikerroksessa sijaitsevat rakennuksen tekniset tilat, pesutupa ja asukkaiden säilytystiloja. Ensimmäisessä kerroksessa on viisi asuinhuoneistoa, joista yhteen on oma sisäänkäynti Muukalaisenkadulta. Toisessa, kolmannessa ja neljännessä kerroksessa on neljä asuinhuoneistoa. Kerrokset ovat perusjäsentelyltään keskenään samanlaiset, mutta huoneiden väliseinien paikat vaihtelevat hieman. Viidennessä, kuudennessa ja seitsemännessä kerroksessa on myös neljä huoneistoa. Huoneistot sijaitsevat periaatteessa samoissa paikoissa, kuin alemmissa kerroksissa. Asuntojen huonejärjestelyt ja huoneiden muodot ovat kuitenkin hieman erilaiset alempien kerrosten huoneistoihin verrattuna. Ylimpänä sijaitsee pieni, hyttimäinen ullakkokerros, jossa nykyään sijaitsee ateljee.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vuorimiehenkatu 4. Muukalaiskatu 3.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1888
Selim Arvid Lindqvist, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Max Frelander, 1936 - 1937, Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Vuorimiehenkatu 4. Muukalaiskatu 3.
Käyttö
1888
Käyttöönottovuosi
Luokitus