Haku

Merikatu 5; Helsinki

Rakennuksen historia liittyy läheisesti Laivanvarustajankatu 6:ssa sijaitsevan rakennuksen historiaan. Korttelin nykyiset tontit numero 5 ja 9 muodostivat aikaisemmin vain yhden tontin. Tälle tontille oli tarkoitus rakentaa koko korttelin läpi ulottuva rakennuskokonaisuus. Arkkitehti Ole Gripenberg Arkkitehtitoimisto Frosterus & Gripenbergistä laati rakennuskompleksista suunnitelman, joka vahvistettiin vuonna 1925. Suunnitelmasta toteutettiin kokonaisuudessaan kuitenkin vain Merikatu 5:n asuinrakennus. Rakennuksen rapattu julkisivu edustaa 1920-luvun klassismia. Rustikoidun pohjakerroksen päältä nousevat sileäksirapatut ylemmät kerrokset. Symmetristä julkisivua jäsentävät voimakkaat vaakalistat ja keskellä julkisivua sijaitsevaa leveää sisäänajoporttia korostavat doorilaiset pylväät. Rakennuksen erityisluonteesta kertovat katon harjalla seisova kahdeksankulmainen ampumatorni ja julkisivun keskiosassa, ikkunoiden väleissä sijaitsevat reliefit, jotka ovat aiheiltaan sotilaallisia.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Merikatu 5; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1924
Ole Gripenberg, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Merikatu 5
Helsingin suojeluskunta, Rakennuttajat
Käyttö
1925
Käyttöönottovuosi
Luokitus