Haku

Entinen Helsingin ranskalais-suomalainen koulu; Laivurinkatu 3-5. Huvilakuja 6.; Helsinki

Ranskalaisen koulun ystävät ry. perusti koulun kannatusosakeyhtiön vuonna 1954. Helsingin kaupunki lahjoitti koululle tontin Laivurinkadulta, ja suunnittelijaksi valittiin arkkitehti Aino Kallio-Ericsson. Koulun rakennuttaneen kannatusosakeyhtiön osakkaisiin kuuluivat myös Suomi-Ranska Yhdistys sekä Ranskan valtio, joka osallistui rakennuskustannuksiin merkittävällä summalla. Vuonna 1956 rakennustyöt olivat niin pitkällä, että oppikoulun ensimmäinen luokka saattoi aloittaa koulutyöt, mutta kokonaisuudessaan rakennus valmistui vuonna 1957. Luokkamäärät kasvoivat, ja 1970-luvulla koulurakennus kävi ahtaaksi. Koulu sai vuosina 1977 - 1979 lisätiloja Arkadiankatu 24:stä, jonne koko yläaste ja lukio siirtyivät. Lopulta ryhdyttiin toimiin uuden koulutalon saamiseksi. Kun koulu siirtyi uusiin tiloihinsa Munkkivuoreen vuonna 1994, muutettiin Laivurinkadun rakennus tilapäisiksi tiloiksi Taideteollisuusmuseolle. Vuonna 1998 Taideteollisuusmuseo palasi omiin tiloihinsa, ja Laivurinkatu siirtyi Suomen kansallismuseon käyttöön. Muutoksia: Vähäinen muutos, Uudenmaan piirirakennustoimisto vuonna 1978. Tilapäinen käyttötarkoituksen muutos ja korjaus Taideteollisuusmuseon käyttöön, Restauroivat arkkitehdit Puurunen - Tomminen vuonna 1994. Rakennuksen epäsymmetriset julkisivut edustavat myöhäisfunktionalismia. Rakennus sijaitsee klinkkerilaatoitetulla terassirakennelmalla, jonka aukotuksessa on käytetty lasitiiltä. Varsinaisen rakennuksen terastirapattuja julkisivuja on rytmitetty nauhaikkunoilla ja umpinaisilla kentillä. Osa ylimmästä kerroksesta on avointa terassia, jota on jäsennelty katon ja seinän linjaa noudattavilla kehillä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Entinen Helsingin ranskalais-suomalainen koulu; Laivurinkatu 3-5. Huvilakuja 6.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1955; 1956
Aino Kallio-Ericsson, Pääsuunnittelija ; Restauroivat arkkitehdit Puurunen - Tomminen vuonna 1994, Muu suunnittelija
Valmistus
1956; 1957

Helsinki, Laivurinkatu 3-5. Huvilakuja 6.
Käyttö
1957
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus