Haku

Eiran sairaala; Laivurinkatu 29. Tehtaankatu 30.; Helsinki

Eiran sairaala oli tarkoitettu suoranaiseksi jatkeeksi pienelle sairaskodille, joka oli toiminut Fredrikinkatu 30:ssä. Arkkitehti Lars Sonck ja tilaajat halusivat luoda viihtyisän sairaalan, joka poikkeaisi vanhasta kaavasta mahdollisimman paljon. Pitkien käytävien tilalle piti tulla kodikkaita halleja, ja huoneet oli numeroiden sijasta merkitty kukkakimpuin. Muutostöitä: Hissi, suunnittelijana Sigurd Johansson vuonna 1952. Ensimmäiseen kerrokseen leikkaussali, suunnittelijana arkkitehti Kurt Simberg vuonna 1964. Peruskorjaus, suunnittelijana Pekka Linkola vuonna 1982. Keittön korjaus, suunnittelijana arkkitehti Erik Kråkström vuonna 1984. Rakennuksen monimuotoiset julkisivut edustavat kansallisromantiikkaa. Rakennusta ympäröivän jyhkeän luonnonkivimuurin materiaali jatkuu pohjakerroksessa. Ylemmät kerrokset on rapattu. Julkisivuja on jäsennelty jykevillä parvekkeilla, erkkereillä ja ulokkeilla. Aukotuksessa on käytetty vaihtelevasti eri kokosten suorakaiteiden ja ympyröiden muotoisten ikkunoiden lisäksi myös pyörökaari-ikkunoita. Katto on perusmuodoltaan kaksi toisiinsa liittyvää jyrkkää satulakattoa. Monien ulokkeiden johdosta katto on kuitenkin hyvin monimuotoinen. Katemateriaali on tiili.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Eiran sairaala; Laivurinkatu 29. Tehtaankatu 30.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1904
Lars Sonck, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Laivurinkatu 29. Tehtaankatu 30.
Joukko ruotsinkielisiä lääkäreitä, Rakennuttajat
Käyttö
1905
Käyttöönottovuosi
Luokitus