Haku

Kirurginen sairaala; Kasarmikatu 11-13; Helsinki

Kun kirurgia oli erotettu lapsenpäästöopista omaksi yliopistolliseksi opetusalakseen, alettiin Helsinkiin suunnitella erillistä kirurgista sairaalaa. Vuonna 1877 senaatti julisti maamme ensimmäisen kansainvälisen sairaala-arkkitehtuurikilpailun. Sairaalassa piti olla sijoja n. 160. Kilpailuun tuli ehdotuksia Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Sveitsistä. Voittaneen kilpailuehdotuksen sairaalan alueesta laativat arkkitehti Sigismund Ringier ja arkkitehti Ludvig Bohnstedt. Varsinaiset arkkitehtisuunnitelmat voittaneen ehdotuksen pohjalta laativat arkkitehti Frans Anatolius Sjöström yhdessä arkkitehti Ludvig Isak Lindqvistin kanssa. Työn saattoi loppuun arkkitehti Helge Rancken. Sairaalaryhmään kuuluivat päärakennus, kaksi sivurakennusta, talousrakennus, sauna ja ruumishuone. Lisäksi oli eristysosasto omassa puurakennuksessaan, joka myöhemmin palveli lääketieteen historian museona. Lämpökeskus- ja pesularakennus sekä tiilinen savupiippu kuuluivat kokonaisuuteen. Rakennuksen rapatut julkisivut ovat suhteellisen pelkistetyt. Julkisivujen yläosassa kiertää ohut vaakalista, jonka alapuolelta alkavat rakennuksen nurkissa sijaitsevat kulmapilasterit. Ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat pelkistetyt ja suorakaiteen muotoiset. Toisen kerroksen ikkunat ovat matalat ja muistuttavat kellarin tai varaston ikkunoita. Katon muodostavat kahden toisiinsa törmäävän satulakaton lappeet. Katteena on käytetty konesaumattua peltiä. Rakennuksen pohjakaava on L-kirjaimen muotoinen.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Kirurginen sairaala; Kasarmikatu 11-13; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1884; 1885
Frans Anatolius Sjöström, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Kasarmikatu 11-13
Käyttö
17.9.2021
Käyttöönottovuosi
Luokitus