Haku

Eiran sairaala; Huvilakatu 32. Tehtaankatu 28. Huvilakuja 29.; Helsinki

Alkuperäinen kaksikerroksinen rakennus ostettiin Eiran sairaalan käyttöön. Tähän liittyen arkkitehti Lars Sonck suunnitteli korjauksen, jossa asuinrakennus muutettiin sairaalaksi laajentamalla ja korottamalla rakennusta sekä rakentamalla siitä Huvilakujan yli yhdyskäytävä vanhaan sairaalarakennukseen vuonna 1909. Sonck suunnitteli myös vuonna 1931 totetutetun yhdellä ja osittain kahdella kerroksella korottamisen. Alfons Lindberg suunnitteli ullakkokerroksen, joka rakennettiin vuonna 1945. Näiden muutosten kautta rakennus sai nykyisen ilmeensä. Rakennuksen epäsymmetriset julkisivut edustavat myöhäisjugendia. Sileäksirapattuja julkisivuja jäsentävät pohjakerroksen ja kolmannen kerroksen yläpuolella kulkevat kapeat vaakalistat sekä kapeiden ikkunoiden ja liseenien muodostamat kentät. Sekä vaakalistat että liseenit ovat muuta julkisivupintaa huomattavasti vaaleammat. Jugendille tyypillisiä elementtejä ovat rakennuksen kulmauksessa sijaitseva pyöreä erkkeri ja luonnonkivinen sokkeli. Rakennuksen suhteellisen jyrkässä katossa on tiilikate.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Eiran sairaala; Huvilakatu 32. Tehtaankatu 28. Huvilakuja 29.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1904
Alfred Järvinen, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Lars Sonck, 1909 ja 1931, Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Huvilakatu 32. Tehtaankatu 28. Huvilakuja 29.
Käyttö
1900-luku -
Käyttöönottovuosi
Luokitus