Haku

sormus; vastike-, kultakeräys-; ilmapuolustus-sormus

Lahjoitta saanut vastikesormuksen luovutettuaan oman kultaisen vihkisormuksensa vuonna 1940 keräykseen. Keräyshanke huhtikuulta 1940 helmikuulle 1941 tuotti tuotti noin 315 000 kultasormusta sekä noin 20 000 muuta kultaesinettä, joista kertyi kultaa yhteensä 1752 kiloa, erilaisia korukiviä kertyi yli 10 kiloa. Rahallinen arvo oli noin 178 miljoonaa markkaa. Keräyksellä ei kuitenkaan hankittu ilmatorjuntakalustoa vaan kesällä 1944 valtioneuvosto siirrätti kullan Ruotsiin ja edelleen syksyllä myi Ruotsin valtiolle siitä 930 kg:n erän, Suomen valtion valuuttavarannon kasvattamiseksi, tällä rahoitettiin elintarvikehankintoja. Loput kultaesineet (ml. korukivet) myytiin Ruotsiin, 225 kiloa kultaa palautettiin Suomeen, historiallisesti arvokkaimpia esineitä oli jo tätä ennen myyty edullisesti muutamilla museoille (mm. Kansallismuseo).

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

sormus; vastike-, kultakeräys-; ilmapuolustus-sormus

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Inventaarionro
XLI-593
Mitat
lev 0,5 cm, halk 2,6 cm
Merkinnät
syväleima sisäpinnassa: 1940
Valmistus
1940
teollinen
metalli rauta
pakotettu
Oittinen Mauno, suunnittelija
Käyttö
Nordberg Ilmari, käyttäjä, Käyttäjä
Vuonna 1940 Lotta Svärd -järjestö, Suomen Sosiaalidemokraattinen Työläisnaisliitto ja Suomen Ilmapuollustusliitto perustivat yhteisen keräystoimikunnan,jonkatehtävänäolikerätäkansalaisiltavapaaehtoisinalahjoituksinakultasormuksiajamuitaesineitäjanäinrahallisesti tukea Suomen ilmapuollustuksen kohentamista. Lahjoittaja sai tilalle ns. vastikesormuksen.
Näyttelyt
Tunne, Hakasalmen Huvila 25.5.1999-12.6.2003
Aiheet
Luokitus