Haku

Sibelius-lukio

Sibelius-lukio. Entinen Kruununhaan lukio. Entinen Svenska reallyceum eli Helsingin ruotsalainen reaalilyseo.; Liisankatu 13 & Kulmakatu 4 b; Helsinki -- Helsinkiin perustettiin 1870 -luvulla varakkaampien perheiden poikien ja erityisesti tulevien virkamiesten kouluttamiseksi Svenska reallyceum eli ruotsalainen reaalilyseo. Koulun opetusohjelmassa venäjän ja ranskan kielillä oli valta-asema. Koulu aloitti toimintansa Kirkkokatu 10:ssä. Vuonna 1873 koululle ostettiin viereinen tontti osoitteesta Kirkkokatu 8 ja sille valmistui uusi koulurakennus vuonna 1877. Oppilasmäärän kasvaessa koululle kaivattiin väljempiä ja tiloja. Arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema uusi koulurakennus valmistui vuonna 1902. Valmistuessaan kohde oli suurin valtion vuosisadan vaihteessa rakentamista koulutaloista. Tehtyjä muutoksia: Peruskorjaus, Uudenmaan piirirakennustoimisto vuonna 1974. Peruskorjaus, arkkitehti Aino Tuori / Arkkitehtuuritoimisto Aino Tuori Ky vuonna 1998 - 1999. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Uusrenessanssityylisen rakennuksen Liisankadun puoleinen pääjulkisivu on jäsennelty sivurisaliiteilla ja keskiosaa korostavalla attikalla. Kaksi alinta kerrosta on rustikoitu. alkuperäinen rakennus on H-muotoinen, minkä lisäksi toisen poikkivarren päähän on sijoitettu pitkittäin kahdelle luokalle tarkoitettu voimistelusali. Pohjakaava perustuu neljättä kerrosta lukuun ottamatta pihaa vasten sijoitettuun sivukäytävään. Neljännessä kerroksessa on kevyillä väliseinillä muodostettu pimeä keskikäytävä. Porrashuoneet liittyvät käytävään poikkivarsien keskellä. Luokkahuoneita erikoisluokat mukaan lukien on yhteensä peräti 18. Mainittakoon lisäksi, että rakennuksessa oli vesiklosetit, polkupyöräväja, pukuhuone kussakin kerroksessa ja fysiikan luokassa pulpetit oli jäsenneltu amfiteatterin mukaisesti.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Sibelius-lukio

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1899
Theodor Decker, Pääsuunnittelija
Valmistus
1900; 1902

Helsinki, Liisankatu 13 & Kulmakatu 4 b
Suomen valtio, Rakennuttajat
Käyttö
1902
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus