Haku

Fennia-Patrian talo; Unioninkatu 25; Helsinki

Rakennuksen kaksi alinta kerrosta ovat vuodelta 1818, mutta niiden suunnittelijaa ei tunneta. Tehtyjä muutoksia: Korotus kerroksella 1860, arkkitehti Ferdinand Öhmann Korjaus mm. näyteikkunat 1876, arkkitehti Theodor Höijer Yhdyspankin pankkisali pohjakerroksessa ja konttori muissa kerrroksissa 1884, arkkitehti Sebastian Gripenberg Pankkihuoneiston muutos 1895, arkkitehti Gustaf Nyström Ullakkokerroksen sisustaminen 1922, arkkitehti Waldemar Aspelin, ja 1925, arkkitehti Albert Nyberg Korotus kahdella kerroksella ja pankkisalin laajennus 1926, arkkitehtitoimisto Jung & Jung. Pankkisalin kupolikatto muutettiin 1958 tasakatoksi valoaukkoineen. Peruskorjaus 1979, HKR / Seppämäki. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Rakennuksen klassistinen ulkoasu on saanut muotonsa useassa vaiheessa. Pohjakerroksessa on suuret näyteikkunat ja keskellä kookas sisäänkäynti. Toisen ja kolmannen kerroksen ulkoasu raskaine ikkunakehystyksineen on 1880 -luvun muutosvaiheesta. Ylempien sekundaarien kerrosten julkisivu on jäykkää neoklassismia. Sisätilat ovat monessa vaiheessa muotoutuneet. Verraten ahtaita konttoritiloja leimaa raskas neoklassistinen kiinteä sisustus. Konttori on kattoa lukuun ottamatta pääosin 1920 -luvulta. Viisikerroksiseen kadunvarsirakennukseen liittyy kaksi pihasiipeä, joiden välissä on kattoikkunoin valaistu konttorisali.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Fennia-Patrian talo; Unioninkatu 25; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1818
Arkkitehti Ferdinand Öhmann 1860. Arkkitehtitoimisto Jung & Jung 1926., Muu suunnittelija
Valmistus
1818

Helsinki, Unioninkatu 25
Käyttö
1818
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus