Haku

Helsingin yliopiston fysiologian laitos; Siltavuorenpenger 20; Helsinki

Yliopiston konsistori asetti marraskuussa 1901 komitean valmistelemaan fysiologian laitokselle rakennettavan uuden laboratoriorakennuksen suunnittelua. Huonetilaohjelman laati fysiologian professori Robert Tigerstedt. Rakennukselle löytyi eristetty ja valaistusolosuhteiltaan erinomainen paikka Siltavuorelta. Arkkitehti Gustaf Nyström laatimat suunnitelmat hyväksyttiin kesäkuussa 1902. Rakennustyö alkoi joulukuussa 1903 ja rakennus valmistui kesäkuussa 1905, mutta vihittiin käyttöönsä vasta 1.2.1906. Siltavuoren yliopistoalueelle oli alun perin tarkoitus rakentaa kokonainen luonnontieteellinen instituuttirakennusryhmä. Nyströmin suunnittelemana alueelle toteutui fysiologian laitoksen lisäksi fysiikan laitos vuonna 1910. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus ja puhtaaksimuurattu punainen tiili. Fysiologian laitos on kulmatalo, jonka pääsiipi sijaitsee Siltavuorenpenkereen varrella. Rakennuksen julkisivut ovat yksinkertaiset roiskerapatut, paitsi pääsiiven keskirisaliitti, joka erottuu rakennusmassasta punatiilisen rakennusmateriaalin ja kattomuodon takia. Nyström on ilmeisesti käyttänyt esikuvina tanskalaista tiiliarkkitehtuuria.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Helsingin yliopiston fysiologian laitos; Siltavuorenpenger 20; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1901; 1902
Gustaf Nyström, Pääsuunnittelija
Valmistus
1903; 1905
Rakennus on pystytetty suoraan peruskalliolle.
Helsinki, Siltavuorenpenger 20
Keisarillinen Aleksanterin-Yliopisto, Rakennuttajat
Käyttö
1906
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus