Haku

Helsingin yliopiston fysiikan laitos; Siltavuorenpenger 20; Helsinki

Fysiikan laitosrakennusta varten tehtiin ainakin 12 eri suunnitelmaa vuosien 1890 - 1909 aikana. Arkkitehtina toimi Gustaf Nyström. Erityinen rakennuskomitea laati sekä teoreettisen että sovelletun fysiikan tarpeita palvelevan huonetilaohjelman. Teoreettisen fysiikan vuonna 1907 valitulla professorilla Hj. Tallqvistilla oli huomattava osuus rakennuksen suunnittelussa. Rakennuksen vapaa sijoitus vakaalle perustalle, puhdas ilma sekä lisärakentamismahdollisuus olivat välttämättömiä edellytyksiä päätettäessä rakennuksen sijainnista. Laitosrakennuksen lopullinen suunnitelma on päivätty maaliskuussa 1909, mutta jo toukokuussa 1908 rakennustoimikunta esitteli konsistorille sitä vastaavan luonnoksen. Louhinta- ja perustustyöt alkoivat tammikuun lopulla vuonna 1909, ja kesäkuussa 1910 rakennus oli vesikatossa. Sisustustöiden ja muuton jälkeen opetus uudessa rakennuksessa alkoi vähitellen talven 1910 - 1911 aikana. Alunperin rakennuksen pohjoista pääjulkisivua luonnehti frontonilla varustettu keskirisaliitti ja sitä reunustavat sivupinnat. Rakennus oli katettu korkealla säterikatolla. Rakennus kuitenkin menetti alkuperäisen luonteensa, kun siihen 1930 -luvulla tehtiin lisäkerros silloisen yliopiston arkkitehdin Gunnar Steniuksen suunnitelman mukaan. Tällöin myös purettiin tornirakennelma rakennuksen länsipäässä. Lisärakennus ja korotus toteutettiin vuonna 1960 arkkitehtina Olof Hansson. Fysiikan laitos muutti vuonna 2001 Kumpulan kampukselle uuteen rakennukseensa, Physicumiin. Rakennuksen julkisivumateriaalina on puhtaaksimuurattu punainen tiili. Julkisivuja jäsentävät kapeat ikkunat ja niiden kontefoorimaiset kapeat välit. Voimakkaan vertikaalisen korostuksen ja rappaamattomien tiilipintojen vuoksi rakennus on tyylillisesti hyvin lähellä 1910 -luvulla lähinnä liiketaloarkkitehtuurissa esiintynyttä suuntausta, jota on nimitetty klassisoivaksi konstruktivismiksi. Myös erityisesti berniiläisarkkitehtien Ludwig Hoffmannin ja Alfred Messelin samoihin aikoihin suunnittelemat muutamat virasto- ja koulutalot ovat läheistä sukua rakennukselle. Rakennuksen pääjulkisivu on Siltavuorenrantaan päin. Rakennuksen pohjakaavan lähtökohtana oli teoreettisen ja sovelletun fysiikan osastojen selvä erottaminen toisistaan. Rakennuksen keskiviivalla sijaitsevat julkiset tilat, pääportaikko ja rakennusrungosta kaarevana massana ulostyöntyvä, alun perin 198 hengelle tarkoitettu auditorio. Keskiviivan molemmin puolin tulivat laitosten tilat omiin siipiinsä. Läntinen siipi on muuhun rakennukseen nähden 45 asteen kulmassa.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1910.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Helsingin yliopiston fysiikan laitos; Siltavuorenpenger 20; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1908; 1909
Gustaf Nyström, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Gunnar Stenius 1930, Muu suunnittelija
Valmistus
1909; 1910
Rakennus on pystytetty suoraan peruskalliolle. Rakennuksen runkona on tiilimuurit, joiden lisäksi on käytetty teräsbetonia.
Helsinki, Siltavuorenpenger 20
Keisarillinen Aleksanterin-Yliopisto, Rakennuttajat
Käyttö
1910 - 1911
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus