Haku

Patologisen anatomian laitos

Patologisen anatomian laitos. Kemian laitos.; Snellmaninkatu 10; Helsinki -- Rakennus valmistui yliopiston patologisen anatomian laitokseksi vuonna 1878. Piirustukset laati ruotsalainen arkkitehti Johan Erik Söderlund. Rakennus oli tyyppinsä varhainen edustaja. Rakennuksen tekninen harvinaisuus oli sen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä. Noin vuonna 1955 rakennuksessa tehtiin laajahkoja muutostöitä, jolloin useita väliseiniä ja ovia muutettiin ja rakennukseen asennettiin sähköhissit. Vuodesta 1957 lähtien rakennuksessa toimi yliopiston kasvatustieteen laitos. Tehtyjä muutoksia: Kattoikkunat 1959, arkkitehti Lauri Virtanen. Peruskorjaus ja muutos kemian laitokseksi vuosina 1971 - 1973, Uniplan / Bergman. Perusteellisen peruskorjauksen yhteydessä sisätilat menettivät alkuperäisen ilmeensä lopullisesti. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Julkisivuarkkitehtuuriltaan rakennus edustaa 1860-1870 -lukujen yleisklassismia. Klassismin suhteellinen yksinkertaisuus, koko fasadipinnan peittävä rustikointi ja aukotuksen jäsentelemättä jättäminen liittävät rakennuksen firenzeläiseen Quattrocentoon. Pohjois- ja eteläsivuilla on kolmen ikkuna-akselin levyinen risaliitti. Ikkuna- ja oviaukot ovat pyörökaariset. Ulkoasun muita ominaispiirteitä ovat nurkkakorostukset sekä horisontaalitehostus. Rakennuksen vapaan sijainnin ansiosta kaikki julkisivut ovat nähtävillä. Rakennuksen pohjakaava muodostuu ikään kuin kolmesta vierekkäisestä suorakaiteesta, joista keskimmäinen on muita pitempi.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Patologisen anatomian laitos

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1874; 1875
Johan Erik Söderlund, Pääsuunnittelija
Valmistus
1876; 1878
Rakennuksen runkona ovat tiilimuurit.
Helsinki, Snellmaninkatu 10
Keisarillinen Aleksanterin-Yliopisto, Rakennuttajat
Käyttö
1878
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus