Haku

Svenska normallyceum; Fabianinkatu 1. Bernhardinkatu 6. Unioninkatu 2.; Helsinki

Vuoden 1856 koulujärjestys mahdollisti ns. normaalikoulujen perustamisen. Niiden koulurakennusten edellytettiin toimivan mallina muiden koulujen arkkitehtuurille. Svenska Normallyceum perustettiin Helsinkiin vuonna 1864. Uudelle koululle asetettiin suuria odotuksia ja sen rakennuksen sijoituspaikaksi ehdotettiin kaupungin edustavimpia tontteja, joille myöhemmin kohosivat mm. Helsingin vanha ylioppilastalo, Ateneum ja Suomen Pankki. Aluksi koulu kuitenkin toimi vuokratiloissa Kasarminkatu 48:ssa. Koulurakennuksen suunnittelu oli pitkä ja monivaiheinen prosessi, johon liittyi useita ulkomaille suuntautuneita opintomatkoja. Johtavana hahmona oli pedagogiikan professori Z. J. Cleve, joka laati koululle tilaohjelman. Vuosina 1864-1866 koulua suunniteltiin Yleisten rakennusten ylihallituksessa arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmannin johdolla. Svenska Normallyceumia ei kuitenkaan rakennettu näiden suunnitelmien mukaan. Näissä suunnitelmissa esitetyt periaatteet merkitsivät ratkaisevaa käännettä koulujen arkkitehtuurissa. Tästä lähtien keskikäytävään, suureen juhlasaliin ja eriytyneeseen luokkajärjestelmään perustuvat tilaratkaisut tulivat normeiksi erityisesti oppikoulurakennusten suunnittelussa. Svenska Normallyceumin lopulliset suunnitelmat laativat arkkitehdit Axel Hampus Dalström ja Evert Lagerspetz vasta vuonna 1877. Suunnitteluperiaatteiltaan ne kuitenkin vastaavat vuoden 1866 suunnitelmia. Rakennus valmistui vuonna 1880. Myöhempiä muutoksia: Lisäsiivet, arkkitehti Jacob Ahrenberg 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Uusi keittiö ja ruokasali kellarissa, Uudenmaan läänin rakennustoimisto vuonna 1974. Helsingin ruotsalaisen normaalikoulun suunnitelmissa oli jo 1866 luotu oppikoulujen prototyyppi keskikäytävineen, suurine juhlasaleineen ja eriytyneine luokkajärjestelmineen. Tosin lopulliset Hampus Dalströmin ja Evert Lagerspetzin 1877 laatimat suunnitelmat ovat paljon vaatimattomammat, mutta suunnitteluperiaatteet ovat samat. Kysymyksessä on kolmikerroksinen rakennus, johon liittyy pihaseinän keskeltä ulkoneva kaksikerroksinen salirakennus. Julkisivuja hallitsevat elementit ovat talon keksiviivalla sijaitseva pääsisäänkäynti sekä sivurisaliitit päätykolmioineen ja joonialaisten pylväsjärjestelmien rajaamine ikkunoineen ja tämän vuosisadan alussa rakennetut kaarevat siivet. Pohjakaava rakentuu keskikäytävän varaan. Pohjakerroksessa kadun puolella keskellä on kapea eteinen ja sen molemmin puolin on luokkahuoneita. Käytävän pihanpuolella on keskellä salirakennuksen nivelosaan johtava käytävä ja tämän molemmin puolin yläkerroksen portaikot. Väliseinien sijainti on yläkerroksissa sama. Toinen kerros koostuu luokkahuoneista ja suuresta kokoussalista, ja kolmannessa kerroksessa oli alunperin kirjasto, kokoelmahuone, piirustus- ja laululuokat. Salirakennuksen pohjakerroksessa on voimistelusali ja sen yläpuolella kahden kerroksen korkuinen, koristeellinen juhlasali. 3 kerrosta.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Daniel Nyblin.Tietopankki. / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 1890
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Svenska normallyceum; Fabianinkatu 1. Bernhardinkatu 6. Unioninkatu 2.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1877
Arkkitehdit Axel Hampus Dalström ja Evert Lagerspetz, Pääsuunnittelija
Valmistus
1880

Helsinki, Fabianinkatu 1. Bernhardinkatu 6. Unioninkatu 2.
Käyttö
1880
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus