Haku

Elias-koulu

Elias-koulu. Entinen Teatterikorkeakoulu. Entinen Tehtaanpuiston yhteiskoulu.; Ehrensvärdintie 31-35. Edelfeltintie 17. Rehbinderintie 25-27.; Helsinki -- Tehtaanjohtaja Toivo Sohlberg ja rakennusmestari Selim Vainio olivat kaavailleet tontille kansallisromanttista asuintaloa, jonka suunnitelmat arkkitehti Usko Nyström oli laatinut. Tämä hanke kuitenkin raukesi Toivo Sohlbergin kuoltua vuonna 1916. Arkkitehti Matti Finell laati vuonna 1920 suunnitelmat uudeksi rakennukseksi, joka valmistui samana vuonna. Rakennukseen muutti Tehtaanpuiston yhteiskoulu vuoden 1935 alussa. Vuonna 1940 rakennukseen liitettiin lisärakennus, jonka suunnitteli Jalmari Kekkonen. Tehtaanpuiston yhteiskoulu toimi rakennuksessa vuoteen 1976 asti, jolloin se muutti uusiin tiloihinsa Vuosaareen. Tällöin rakennuksen saivat käyttöönsä Suomen Teatterikorkeakoulu ja Svenska Teaterskolan, jotka myöhemmin yhdistyivät Teatterikorkeakouluksi. Tontilla sijaitsee rakennus, jossa erottuvat kaksi eri aikoina rakennettua puoliskoa. Yhtenäisestä yleishahmostaan huolimatta ne poikkeavat yksityiskohdiltaan toisistaan. 1920 valmistuneessa osassa on moniruutuiset ikkunat, alkuperäisiä ovia ja erikoinen kattoterassiparveke rakennuksen kulmassa. Kulmassa oleva entinen pääsisäänkäynti ei ole käytössä. Komea punagraniittiporras. Ehrensvärdintien puolella on kaksi massiivista voluuttien kannattamaa kookasta parveketta. Rakennuksen kivijalka on graniittia, ensimmäinen kerros harkkorapattu harmaan sävyyn ja muut julkisivupinnat sileää vihreää rappausta. Keltaisia rappauskoristeluja. Alkuperäiset, vihreäksi maalatut puupuitteiset ikkunat. Vanhassa siivessä alkuperäiset tammiovet. Aumattu punatiilikate, osittain mustaa peltiä. Katossa erikokoisia lunetti-ikkunoita. Vanhemman osan porrashuoneessa on kuviobetonilaatta, valkoiset seinät ja katto, vaaleanharmaalla ja sinisellä maalatut alkuperäiset ovet, joiden yläpuolella on ikkunakoristeet. Portaan kaide on alkuperäinen. Seinien puolipaneelit on maalattu samoilla väreillä kuin ovetkin. 1940-luvun laajennuksen yksinkertaisessa funkisporrashuoneessa seinien alaosat on maalattu harmaiksi, yläosat valkoisiksi, tummanharmaa raita.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sakari Kiuru / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 2000
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Elias-koulu

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1920
Matti Finell, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Jalmari Kekkonen vuonna 1940, Muu suunnittelija
Valmistus
1921

Helsinki, Ehrensvärdintie 31-35. Edelfeltintie 17. Rehbinderintie 25-27.
Käyttö
1921
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus