Haku

Katajanokan ala-asteen koulu; Laivastokuja 6; Helsinki

Vuonna 1844, jolloin Etelä- ja Pohjoissataman yhdistävä kanava ja sen ylittävä silta valmistuivat, itendentinkonttorin päällikkö Ernst Bernhard Lohrmann sai tehtäväkseen suunnitella Katajanokan kasarmialueen laajennuksen. Lohrmannin ehdotus käsitti yhdeksän uudisrakennusta sekä englantilaisen puiston uloimpana niemen kärjessä. Puistosuunnitelma jäi toteutumatta ja uudisrakennuksista toteutettiin vain osa. Näistä tykistömaneesi, työpajarakennus, leipomo ja sauna muodostavat vanhimman osan nykyisen Merikasarmin läntistä sivua rajaavasta tiilirakennusten ryhmästä. 1900 -luvun alussa rakennusta laajennettiin ja se muutettiin konepajaksi. Puolustusvoimat ja Valmet Oy muuttivat 1970 -luvulla pois Katajanokalta. Suuri määrä 1900 -luvun kuluessa rakennettuja varasto-, työpaja- ym. rakennuksia purettiin. Lohrmannin suunnittelemat tykistömaneesi ja työpajarakennus valittiin kuitenkin säilytettävien rakennusten joukkoon. Arkkitehti Vilhelm Helander laati vuonna 1984 suunnitelmat, joiden mukaan rakennus muutettiin Katajanokan ala-asteen kouluksi. Kansakoulu Katajanokalla oli aloittanut toimintansa vuonna 1949 ja se toimi osana Kaisaniemen kansakoulua. Itsenäinen kansakoulu ja sittemmin ala-aste Katajanokalla on toiminut vuodesta 1954. Ennen nykyisten tilojen valmistumista koulu toimi Linnankatu 10 :ssä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1998.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Katajanokan ala-asteen koulu; Laivastokuja 6; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1844
Ernst Bernhard Lohrmann, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Vilhelm Helander vuonna 1984., Muu suunnittelija
Valmistus
1840 -luku

Helsinki, Laivastokuja 6
Käyttö
1840 -luku
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus