Haku

Apteekkitalo

Apteekkitalo. Apteekin talo.; Snellmaninkatu 7 & Kirkkokatu 14; Helsinki -- Snellmaninkadun ja Kirkkokadun kulmassa sijaitseva kaksikerroksinen vinkkelitalo rakennettiin leipurimestari Abraham Möllerin asuinrakennukseksi. Rakennuksen suunnittelija ei ole tiedossa. Rakennuksen kellarikerroksessa sijaitsi leipomo leivinuuneineen. Eteläpäätyyn liittyvä porrashuone on vuodelta 1865. Porrashuone on kuulunut tällöin valmistuneeseen 2-kerroksiseen tiilirakenteiseen asuinrakennukseen ja se yhdisti katu- ja piharakennuksen toisiinsa. Lisärakennus valmistui Kirkkokadulle vuonna 1877 arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemana. Pohjakerroksen näyteikkunat suunnitteli vuonna 1898 niin ikään Höijer. Ainakin jo vuodesta 1878 lähtien rakennus on ollut myös liikekäytössä ja tällöin oli ensimmäisessä kerroksessa kaksi liikehuoneistoa. Kruununhaan vuonna 1860 perustettu apteekki muutti taloon vuonna 1903. Ensimmäinen peruskorjaus, mm. pohjakerroksen näyteikkunoiden muutos ja piharakennuksen purkaminen, valmistui vuonna 1905 sunnittelijanaan arkkitehti Gustaf Estlander. Kirkkokadunpuoleisten piharakennusten tilalle rakennettiin Kirkkokatu 14:n jugent-tyylinen, 4-kerroksinen asuinrakennus. Perustuksien vahvistus toteutettiin vuonna 1972 ja toinen peruskorjaus vuosina 1984 - 1985, jolloin mm. pohjakerroksen ikkunajako palautettiin. Toisen peruskorjauksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Lindqvist & Uosukainen. Rakennuksen klassistinen ulkoasu on vaatimaton. Eräät pohjakerroksen ikkuna-aukoista suurennettiin vuonna 1898 näyteikkunoiksi, mutta palautettiin alkuperäiseen asuunsa vuosien 1984 - 1985 peruskorjauksessa. Pohjakerroksen seinäpinnassa on viivarustiikka. Rakennus on kaksikerroksinen vinkkelitalo.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Apteekkitalo

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1840
Valmistus
1842; 1844

Helsinki, Snellmaninkatu 7 & Kirkkokatu 14
Leipurimestari Abraham Möller, Rakennuttajat
Käyttö
1844
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus