Haku

Helsingin yliopiston tähtitieteen laitoksen observatorio; Kopernikuksentie 1; Helsinki

Helsingin tähtitieteellisen observatorion suunnittelu sai alkunsa marraskuussa vuonna 1827, jolloin observaattori, sittemmin professori Friedrich Wilhelm August Argelander kävi tutustumassa sopiviin sijoituspaikkoihin Helsingissä. Observatorion sijoituspaikka oli Argelanderin valinta. Helmikuussa vuonna 1829 Argelander ja arkkitehti Carl Ludvig Engel sopivat tulevan rakennuksen periaatteellisista kysymyksistä. Obsevatorion toiminnallisina esikuvina pidettiin Göttingenin ja Tarton jo aikaisemmin rakennettuja observatorioita. Observatorion keskiosassa oli alun perin työhuoneita ja esimiehen asunto. Rakennuksen länsipäässä oli meridiaanisali ja itäpuolella luentosali ja amanuenssin asunto. Asuntojen vuoksi rakennukseen kuuluivat myös talli ja navetta. Observatorion toimintaan liittyvä irtain kalusto ja havaintolaitteiden pystytykseen tarvittavat graniittipylväät tuotiin Turusta. Peruskorjaus, suunnittelijana arkkitehti O. Hansson vuonna 1979. Rakennuksen julkisivut ovat empiretyyliset. Eteläjulkisivun keskiosassa on seitsemän ikkuna-akselin levyinen risaliitti. Pelkistetyn pohjakerroksen yläpuolella kulkee hammaslistan koristama vaakalista. Toisen kerroksen julkisivuja jäsentävät toscanalaiset pilasterit. Kattolistan yläpuolella sijaitsevat kolme kiertotornia, joista yksi on keskellä ja kaksi rakennuksen päissä. Rakennuksen pohjoisjulkisivussa on kaksi siipeä, joiden väliin muodostuu etupiha. Puistoon tätä pihaa rajaa siipirakennuksiin kiinteästi liittyvä muuri, jonka keskellä on näyttävä sisäänkäyntiportti. Rakennus on pohjakaavaltaan pitkä ja kapearunkoinen, itä-länsisuuntainen rakennus. Rakennuksen keskellä sekä molemmissa päissä sijaitsevat kiertotornit. Rakennuksen keskiosassa on työhuoneita ja länsipäässä meridiaanisali.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Helsingin yliopiston tähtitieteen laitoksen observatorio; Kopernikuksentie 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1832
Carl Ludvig Engel, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Kopernikuksentie 1
Käyttö
1832
Käyttöönottovuosi
Luokitus