Haku

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talo; Hallituskatu 1 & Ritarikatu 3 a & Mariankatu 8 a; Helsinki

Vuonna 1831 perustetun Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talo valmistui valtion lahjoittamalle tontille ja vihittiin käyttöön vuonna 1890. Lähes puoli vuosisataa uusrenessanssihenkinen rakennus säilyi alkuperäisenä. Vuonna 1934 suoritettiin täydellinen korjaus ja muutos, jolloin hävitettiin juhlasali ja osa porrashuoneesta. Samalla laskettiin ullakon välipohja ja sen päälle rakennettiin kolmas kerros. Muutokset suunnitteli arkkitehti Jussi Paatela. Juhlasalin päälle rakennettiin vielä neljäs kerros. Laajennukset ja niiden vaatimat uudet valoaukot vaikuttivat varsin haitallisesti rakennuksen ulkoasuun. Kellarin autotalli valmistui vuonna 1951 ja sen suunnitteli T. Riihijärvi. Rakennuksen sisäisiä korjauksia ja muutoksia tehtii vuonna 1961, ja näiden suunnitelmista vastasivat arkkitehdit Kirsi ja Erkki Helamaa. Arkkitehti Hilkka Aunun suunnittelemia korjaustöitä toteutettiin vuonna 1975. Pääjulkisivun leveä, korinttilaisin pilasterein varustettu keskirisaliitti nousee räystäslistan yläpuolelle. Risaliitissa avautuvat alkuaan pyörökaariset juhlasalin ikkunat on muutettu suorakulmaisiksi ja riisuttu koristelusta. Toisen kerroksen ikkuna-aukot ovat voimakkaasti kehystetyt julkisivun reunoilla sekä pääädyissä. Niiden päälle on puhkaistu kolmannen kerroksen neliömäiset valoaukot. Uusi neljäs kerros on vain osaksi nähtävissä katutasosta. Ensimmäisen kerroksen ikkuna-aukot sekä pääsisäänkäynti ovat alkuperäisessä asussa. Sama koskee korkean sokkeliosan lukuisia aukkoja, joista eräitä on tosin myöhemmin suurennettu. Seinäpintaa jäsentävät nurkissa ja pohjakerroksessa vaakaharkoitukset, jotka kehysten ja listojen tavoin alunperin erottuivat vaaleina punatiilisestä seinäpinnasta. Rakennuksen tilajako ja sisäasu ovat pääasiassa peräisin 1930 -luvun muutosvaiheesta. Alkuperäisestä interiööristä on jäljellä enää arvokas, rikkaasti koristeltu eteishalli.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talo; Hallituskatu 1 & Ritarikatu 3 a & Mariankatu 8 a; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1889
Sebastian Gripenberg, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Jussi Paatela 1934, Muu suunnittelija
Valmistus
1890

Helsinki, Hallituskatu 1 & Ritarikatu 3 a & Mariankatu 8 a
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Rakennuttajat
Käyttö
1890
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus