Haku

Mariankatu 8 b & Ritarikatu 3 b; Helsinki

Rakennus on yksi harvoista pääasiassa Pietarissa työskennelleen arkkitehti Albert Mellinin Suomessa säilyneistä rakennuksista, ja edustaa ajalleen tyypillistä uusrenessanssirakentamista. Korttelin keskelle jäävään rakennukseen on sisäänkäynnit sekä Mariankatu 8 b:n että Ritarikatu 3 b:n kautta. Keskuslämmitys tuli taloon vuonna 1954 Olavi Koskisen suunnittelemana. Rakennus on nykyisin suureksi osaksi toimistotalo. Rakennus liittyy Viron uuden itsenäistymisen historiaan. Mariankadun puolella oli Tuglas-seuran tilat, joihin tuleva presidentti Lennart Meri pakeni Virosta Neuvostoliiton miehityksen uhatessa elokuussa 1991. Hän toimi tuolloin Viron ulkoministerinä ja järjesteli Suomesta käsin Viron itsenäisyydelle kansainvälistä hyväksyntää. Muistolaatta on Mariankadun sisäänkäynnin yhteydessä. Nelikerroksisen rakennuksen Mariankadun ja Ritarikadun julkisivut sivurisaliitteineen ovat lähes identtiset. Ulkoasua leimaa uusrenessanssikoristelu. Pihanpuoleiset parvekkeet on lisätty rakennukseen vuonna 1954 P.G. Gyldénin suunnitelmien pohjalta. Huoneistoissa on tehty useita muutoksia. Hissit on rakennettu taloon vuonna 1933 ja -38. Ensimmäisen hissityön suunnittelijana toimi arkkitehtitoimisto Jung & Jung, ja vuoden 1938 työn Sigurd Johansson. Porrashuoneet restauroitu vuonna 1990. Ritarikadun ja Mariankadun puoleisissa pääportaikoissa on entisoidyt koristemaalaukset, Ritarikadun puolella myos alkuperäispinnan esiinottoja. Porrashuoneiden päällemaalattujen pintojen restaurointityö tehtiin Museoviraston ohjeiden mukaan. Hissin koneisto on uusittu 1990-luvulla porrashuoneiden restaurointitöiden yhteydessä. Osa Mariankadun puoleisesta ullakosta on aikanaan sisustettu arkistotiloiksi T. Auvosen suunnitelmien mukaan.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Mariankatu 8 b & Ritarikatu 3 b; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1884
Albert Mellin, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Mariankatu 8 b & Ritarikatu 3 b
muurarimestari Axel Ärt, Rakennuttajat
Käyttö
1886
Käyttöönottovuosi
Luokitus