Haku

Ruotsin suurlähetystö

Ruotsin suurlähetystö. Tschernischeffin talo. Heidenstrauchin talo.; Pohjoisesplanadi 7; Helsinki -- Rakennuksen nykyinen asu on peräisin vuosilta 1922 - 1923, jolloin se ruotsalaisen arkkitehdin Torben Grutin suunnitelman mukaan muutettiin Ruotsin lähetystötaloksi. Katusiiven muurit, osa kellarin ja pohjakerroksen holveista sekä pihasiiven muurit ovat peräisin kauppaneuvos J.H. Heidenstrauchin vuosina 1839 - 1842 rakennuttamasta ja A.F. Granstedtin suunnittelemasta asuin- ja kauppatalosta. Tässä rakennuksessa pohjakerros ja kellarit olivat liiketiloina, pääkerros Heidenstrauchin asuntona ja pihan puolelle auennut kolmas kerros palvelusväen asuntoina. Pihasiivessä oli asuin- ja varastotilojen lisäksi talli ja navetta. Heidenstrauchin palatsimainen kaksikerroksinen empiretalo muutettiin vuoden 1884 korjauksessa täydellisesti. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan olisi arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel suorittanut muutostyöt, mutta pietarilainen arkkitehti W. Reiss sai tehtäväkseen muuttaa katusiipi barokkimaiseksi palatsiksi. Ulkoasu sai raskaan barokkimaisen leiman ja sisätilat "ajanmukaistettiin". Puoti avattiin pohjakerroksessa vuonna 1884 arkkitehti Theodor Höijerin piirustusten pohjalta. Uudet pihasiivet suunnittelivat Kiseleff & Heikel. Kaupungin yleisestä asuntopulasta johtuen pihasiipi muutettiin kokonaan asutavaksi ja pihan keskelle rakennettiin kolmikerroksinen vuokrakasarmi. Täydellinen julkisivumuutos lähetystöä varten toteutettiin vuonna 1922 arkkitehtinaan Torben A. Grut. Sen yhteydessä poistettiin rakennuksen toisen vaiheen eli vuoden 1884 korjauksen tuomaa rikasta ornamentiikkaa. Vuoden 1963 korjaukset suunnitteli arkkitehti Hilding Ekelund. Peruskorjaus toteutettiin vuonna 1984 arkkitehti Erik Kråkströmin suunnitelmien mukaan. Rakennuksen julkisivumateriaalina on pääosin sileä rappaus. Nykyinen ulkoasu edustaa lähinnä barokkivaikutteista neoklassismia. Raskas nurkkaharkoitus sekä balusteri räystäslistan päällä ovat leimaa-antavia. Niiden materiaalina on portaalin ja ikkunakehysten tavoin graniitti. Julkisivun esikuvana on toiminut Tukholman kuninkaallinen linna (N. Tessin nuor.) ja eräät roomalaiset palatsit. Sisätiloissa on pyritty ilmentämään historiallisia ruotsalaisia sisustustyylejä. Rakennus on kolmikerroksinen. Varsinainen lähetystösiipi on kadun varrella. Talous- ja asuinsiipi kiertää pihaa, jonka keskellä on suihkukaivo altaineen. Katusiivessä on holvattu, osaksi maanpäällinen kellari. Pohjakerroksessa on toimistotiloja. Lähettilään asunto sekä edustustilat ovat pääkerroksessa. Ylin kerros on asuinkäytössä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Ruotsin suurlähetystö

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1839
Anders Fredrik Granstedt, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Torben A. Grut 1922 - 1923, Muu suunnittelija
Valmistus
1839; 1842

Helsinki, Pohjoisesplanadi 7
Kauppaneuvos J. H. Heidenstrauch, Rakennuttajat
Käyttö
1842
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus