Haku

Balderin talo; Aleksanterinkatu 12 & Helenankatu 4; Helsinki

Pohja-alaltaan vinkkeli päärakennus valmistui vuonna 1814. Helenankadun sivurakennus sekä pihasiivet valmistuivat seuraavana vuonna. Ne olivat kaksikerroksisia ja ulkoasultaan klassistisia. Vuonna 1860 valmistuneiden Helenankadun puoleisen siiven ja pihasiiven lisärakennukset on suunnitellut arkkitehti C.J. von Heideken. Helenankadun myymälät ovat vuodelta 1880, ja niiden suunnittelusta vastasi arkkitehti Bruno Granholm. Ravintolan sisustaminen pohjakerrokseen vuodelta 1895 toteutui arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnitelmien mukaan. Vuonna 1917 rakennuksessa suoritettiin peruskorjaus ja laajoja muutostöitä, joiden suunnittelu oli arkkitehtitoimisto Palmqvist & Sjöströmin vastuulla. Korotus kerroksella, jossa on mm. juhlasali, ja jälleen myös laajoja muutostöitä toteutettiin vuonna 1931, tällä kertaa arkkitehtinaan B. Östman. Tuolloin rakennettiin mm. Aleksanterinkadun puoleiseen osaan kolmas ja ylin kerros, jonne Balderin sali sijoitettiin. Rakennuksen julkisivumateriaalina on sileä rappaus. Päärakennuksen ulkoasua leimaa klassistinen muotokieli sekä juhlasalin korkeat ja kapeat ikkuna-aukot. Pääsisäänkäynnin kohdalla on baldakiini. Alempien kerrosten ikkuna-aukot ovat kehystetyt. Helenankadun puoleisen sivurakennuksen julkisivua hallitsevat sekundaarit näyteikkunat. Päärakennusta leimaa kolmannen kerroksen kookas sali sivutiloineen ja portaikkoineen. Kahden alimman kerroksen sisätiloissa on liikehuoneistoja varten tehty lukuisia muutoksia. Tontin muut rakennukset ovat jakautuneet moniin erilaisiin tiloihin. Tontin rakennukset kiertävät kapeaa pihaa, johon on porttikäytävä Helenankadun puolella. Päärakennus on kolmikerroksinen. Ylimpänä kerroksena on sekundaari juhlasali. Muut rakennukset ovat kaksikerroksisia.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Balderin talo; Aleksanterinkatu 12 & Helenankatu 4; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1813
Pehr Granstedt, epävarma, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti B. Östman 1931, Muu suunnittelija
Valmistus
1814

Helsinki, Aleksanterinkatu 12 & Helenankatu 4
Käyttö
1814
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus