Lampan talo; Pohjoisesplanadi 5 & Helenankatu 2; Helsinki

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Alkuaan rakennus oli julkisivultaan samanlainen kuin Goviniuksen talo Katariinankadun kulmassa. Helenankadun siipi oli alunperin kaksikerroksinen. Piharakennus valmistui vuonna 1835. Rakennuksessa toimi vuodesta 1859 Nuutajärven lasitehtaan myymälä ja vuosina 1862 - 1880 Stockmannin kauppapuoti. Empiretyylinen julkisivu muutettiin vuonna 1888 uusrenessanssityyliseksi, arkkitehti Sebastian Gripenberg, samalla korotettiin Helenankadun puoleinen siipi kerroksella ja pihasiipi lisärakennettiin. Pihasiiven keskelle rakennettiin porrashuone ja sen itäpuolelle pääsiiven kolmikerroksinen, pienehkö laajennusosa. Muutokset sisätiloissa olivat perusteelliset. Sisäasu uusittiin lähes perusteellisesti. Korjauksia mm. uusi porrashuone pihasiivessä toteutettiin vuonna 1920 arkkitehti Lars Sonckin suunnitelman mukaan. Muutos virastokäyttöön tapahtui vuonna 1934, ja muutoksesta vastasi Gunnar Taucher Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Sellit ja passitoimisto valmistuivat vuonna 1946 Helsingin kaupungin rakennusvirastosta olevan Hilding Ekelundin suunnitelmien mukaan. Perustusvahvistus tehtiin rakennukseen vuonna 1962, suunnittelijana Salokangas niin ikään Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Pääsiiven ulkoarkkitehtuuria leimaavat sileitä seinäpintoja rajaavat liseenit, voimakas listoitus ja uusrenessanssityyliset ikkunakehykset. Balusterikaide ja ylimmän kerroksen parveke lisäävät julkisivun koristeellisuutta. Pääsisäänkäynti sijaitsee julkisivussa epäaksiaalisesti. Helenankadun puoleisen siiven julkisivu on vähemmän detaljoitu, mutta voimakkaan plastinen. Pihajulkisivut ovat yksinkertaiset. Pihajulkisivulla on rakennusrungosta ulkoneva porrashuone. Rakennuksen toimistokäyttöön muutetut sisätilat ovat tyylillisesti sekavat johtuen pääosin viime vuosisadan lopun ja 1930-luvun muutostöistä. Pääsiiven toisen kerroksen kiinteässä sisustuksessa on alkuperäisiä detaljeja. Rakennus on kolmikerroksinen vinkkelitalo, jonka pääsiipi on Kauppatoria vasten. Tontin luoteiskulmalla sijaitsee L:n muotoinen piharakennus, joka on osaksi kaksi-, osaksi kolmikerroksinen. Alkuperäiset pohjakaavat ovat paljolti muuttuneet kantavien seinien ollessa kuitenkin enimmäkseen paikoillaan.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1814
Pehr Granstedt, Pääsuunnittelija Arkkitehti Sebastian Gripenberg 1888. Gunnar Taucher 1934., Muu suunnittelija
Valmistus:
1814; 1817

Helsinki, Pohjoisesplanadi 5 & Helenankatu 2
kauppias Johan Lampa, Rakennuttajat
Käyttö:
1817
Käyttöönottovuosi
Aiheet