Haku

Lampan talo; Pohjoisesplanadi 5 & Helenankatu 2; Helsinki

Alkuaan rakennus oli julkisivultaan samanlainen kuin Goviniuksen talo Katariinankadun kulmassa. Helenankadun siipi oli alunperin kaksikerroksinen. Piharakennus valmistui vuonna 1835. Rakennuksessa toimi vuodesta 1859 Nuutajärven lasitehtaan myymälä ja vuosina 1862 - 1880 Stockmannin kauppapuoti. Empiretyylinen julkisivu muutettiin vuonna 1888 uusrenessanssityyliseksi, arkkitehti Sebastian Gripenberg, samalla korotettiin Helenankadun puoleinen siipi kerroksella ja pihasiipi lisärakennettiin. Pihasiiven keskelle rakennettiin porrashuone ja sen itäpuolelle pääsiiven kolmikerroksinen, pienehkö laajennusosa. Muutokset sisätiloissa olivat perusteelliset. Sisäasu uusittiin lähes perusteellisesti. Korjauksia mm. uusi porrashuone pihasiivessä toteutettiin vuonna 1920 arkkitehti Lars Sonckin suunnitelman mukaan. Muutos virastokäyttöön tapahtui vuonna 1934, ja muutoksesta vastasi Gunnar Taucher Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Sellit ja passitoimisto valmistuivat vuonna 1946 Helsingin kaupungin rakennusvirastosta olevan Hilding Ekelundin suunnitelmien mukaan. Perustusvahvistus tehtiin rakennukseen vuonna 1962, suunnittelijana Salokangas niin ikään Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Pääsiiven ulkoarkkitehtuuria leimaavat sileitä seinäpintoja rajaavat liseenit, voimakas listoitus ja uusrenessanssityyliset ikkunakehykset. Balusterikaide ja ylimmän kerroksen parveke lisäävät julkisivun koristeellisuutta. Pääsisäänkäynti sijaitsee julkisivussa epäaksiaalisesti. Helenankadun puoleisen siiven julkisivu on vähemmän detaljoitu, mutta voimakkaan plastinen. Pihajulkisivut ovat yksinkertaiset. Pihajulkisivulla on rakennusrungosta ulkoneva porrashuone. Rakennuksen toimistokäyttöön muutetut sisätilat ovat tyylillisesti sekavat johtuen pääosin viime vuosisadan lopun ja 1930-luvun muutostöistä. Pääsiiven toisen kerroksen kiinteässä sisustuksessa on alkuperäisiä detaljeja. Rakennus on kolmikerroksinen vinkkelitalo, jonka pääsiipi on Kauppatoria vasten. Tontin luoteiskulmalla sijaitsee L:n muotoinen piharakennus, joka on osaksi kaksi-, osaksi kolmikerroksinen. Alkuperäiset pohjakaavat ovat paljolti muuttuneet kantavien seinien ollessa kuitenkin enimmäkseen paikoillaan.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Lampan talo; Pohjoisesplanadi 5 & Helenankatu 2; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1814
Pehr Granstedt, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Sebastian Gripenberg 1888. Gunnar Taucher 1934., Muu suunnittelija
Valmistus
1814; 1817

Helsinki, Pohjoisesplanadi 5 & Helenankatu 2
kauppias Johan Lampa, Rakennuttajat
Käyttö
1817
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus