Haku

Goviniuksen talo

Goviniuksen talo. Hotell Kleineh.; Pohjoisesplanadi 9 & Katariinankatu 1; Helsinki -- Talon rakennutti kauppaneuvos H.J. Govinius arkkitehti Pehr Granstedtin suunnitelman mukaan vuosina 1815 - 1819. Vuonna 1850 tontti siirtyi ravintoloitsija L.H. Kleinehin omistukseeen. Kleinehin aloittama hotellitoiminta jatkui rakennuksessa aina 1930 -luvulle saakka. 1800 -luvun keskivaiheilla rakennuksessa tehtiin lukuisia muutoksia, mm. parveke kauppatorille päin vuonna 1850. Parvekkeen suunnittelija on tuntematon. Pihasiiven lisärakennus, Katariinankadun siiven korotus kerroksella ja julkisivumuutos toteutettiin vuonna 1863 arkkitehtina C.J. von Heideken. Vuonna 1925 rakennuksessa suoriettiin korjauksia, hotelli uudistettiin ja sille rakennettiin lisärakennus Hugo Strangin suunnitelmien mukaan. Tontti tuli kaupungin omistukseen vuonna 1935 ja samana vuonna rakennus muutettiin virastokäyttöön. Käytön muutoksen yhteydessa tapahtuvat muutokset suunnitteli arkkitehti Gunnar Taucher Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Arkkitehti Aarno Ruusuvuori vastasi puolestaan rakennuksen korjaussuunnittelusta vuosina 1959 - 1965 sekä kulun kaupungintaloon mahdollistavan maanalaisen tunnelin suunnittelusta vuonna 1966. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Rakennus on kolmikerroksinen vinkkelitalo, jonka pääsiipi on Kauppatorin puolella. Pääsiiven pihasivulla on yksikerroksinen laajennusosa. Katariinankadun puoleisen siiven keskellä on porttikäytävä. Pääsiiven julkisivu on klassistinen. Keskirisaliitissa on frontoni sekä leveä parveke keskikerroksessa. Katariinankadun puoleinen julkisivu pyörökaariaiheineen edustaa uusrenessanssia. Pihajulkisivut ovat yksinkertaisesti käsitellyt. Nykyiset, täysin modernit sisätilat ovat peräisin 1960 -luvun alkuvuosilta, jolloin rakennus kunnostettiin virastotaloksi. Alkuperäiset sisärakenteet ovat säilyneet vain paikoitellen. Kellarit ovat osaksi 1800 -luvun asussaan.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Goviniuksen talo

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1815
Pehr Granstedt, Pääsuunnittelija ; Gunnar Taucher 1935. Aarno Ruusuvuori 1959 - 1965., Muu suunnittelija
Valmistus
1815; 1819

Helsinki, Pohjoisesplanadi 9 & Katariinankatu 1
Kauppaneuvos H. J. Govinius, Rakennuttajat
Käyttö
1819
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus