Remanderin talo; Aleksanterinkatu 16; Helsinki

Talon rakennutti vuonna 1814 kauppias Friedrich Remander. Porrashuone rakennettiin muiden korjausten yhteydessä vuonna 1864, suunnittelijana arkkitehti Frans Calonius. Rakennusta korjattiin myös vuonna 1873, jolloin mm. alkuaan kaksikerroksista rakennusta korotettiin kerroksella. Korotustöiden suunnittelija ei ole tiedossa. Tässä vaiheessa muotoutui rakennuksen nykyinen julkisivu. Puodit rakennettiin vuonna 1884 ja -85. Suunnittelusta vastasi ensimmäisessä vaiheessa arkkitehti Sebastian Gribenberg ja vuonna 1885 arkkitehtitoimisto Rancken & Saurén. Korjauksia tehtiin jälleen vuonna 1913, sunnittelijana tällä kertaa Arthur Kullman. Tontin vanhat piharakennukset purettiin 1920 -luvun alkupuoliskolla laajan uudisrakennushankkeen takia, vrt. Valkoinen sali. Rakennus tuli kaupungin omistukseen vuonna 1949. Korjaukset vuosina 1959 - 1965 johtivat sisätilojen täydelliseen uusiutumiseen kantavia rakenteita myöten, vain kellari jäi ennalleen. Uusiutumisen suunnittelusta vastasi arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Myös pihan itäsivulle rakennettiin nelikerroksinen virastosiipi. Ullakkoa sisustettiin vuonna 1968 arkkitehti Marja-Liisa Parkon suunnitelman mukaan. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Kolmikerroksisen rakennuksen niukkapiirteistä, klassistisvaikutteista julkisivua leimaa horisontaalisuus sekä yksinkertaiset ikkunakehykset. Seinäpinta on sileä. Rakennuksen länsipäässä on porttikäytävä. Pihan itäsivulla olevassa nelikerroksisessa uudessa varastosiivessä on nauhaikkunajulkisivu. Rakennuksen tilajako on täysin uusittu, samoin rakenteet. Kellari sen sijaan on säilynyt pääasiassa rakentamisajalta.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

Remanderin talo; Aleksanterinkatu 16; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1814
Arkkitehti Aarno Ruusuvuori 1959 - 1965, Muu suunnittelija
Valmistus
1814

Helsinki, Aleksanterinkatu 16
Kauppias Friedrich Remander, Rakennuttajat
Käyttö
1814
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Kuvaustiedot Vuonna 1991.