Haku

Remanderin talo; Aleksanterinkatu 16; Helsinki

Talon rakennutti vuonna 1814 kauppias Friedrich Remander. Porrashuone rakennettiin muiden korjausten yhteydessä vuonna 1864, suunnittelijana arkkitehti Frans Calonius. Rakennusta korjattiin myös vuonna 1873, jolloin mm. alkuaan kaksikerroksista rakennusta korotettiin kerroksella. Korotustöiden suunnittelija ei ole tiedossa. Tässä vaiheessa muotoutui rakennuksen nykyinen julkisivu. Puodit rakennettiin vuonna 1884 ja -85. Suunnittelusta vastasi ensimmäisessä vaiheessa arkkitehti Sebastian Gribenberg ja vuonna 1885 arkkitehtitoimisto Rancken & Saurén. Korjauksia tehtiin jälleen vuonna 1913, sunnittelijana tällä kertaa Arthur Kullman. Tontin vanhat piharakennukset purettiin 1920 -luvun alkupuoliskolla laajan uudisrakennushankkeen takia, vrt. Valkoinen sali. Rakennus tuli kaupungin omistukseen vuonna 1949. Korjaukset vuosina 1959 - 1965 johtivat sisätilojen täydelliseen uusiutumiseen kantavia rakenteita myöten, vain kellari jäi ennalleen. Uusiutumisen suunnittelusta vastasi arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Myös pihan itäsivulle rakennettiin nelikerroksinen virastosiipi. Ullakkoa sisustettiin vuonna 1968 arkkitehti Marja-Liisa Parkon suunnitelman mukaan. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Kolmikerroksisen rakennuksen niukkapiirteistä, klassistisvaikutteista julkisivua leimaa horisontaalisuus sekä yksinkertaiset ikkunakehykset. Seinäpinta on sileä. Rakennuksen länsipäässä on porttikäytävä. Pihan itäsivulla olevassa nelikerroksisessa uudessa varastosiivessä on nauhaikkunajulkisivu. Rakennuksen tilajako on täysin uusittu, samoin rakenteet. Kellari sen sijaan on säilynyt pääasiassa rakentamisajalta.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Remanderin talo; Aleksanterinkatu 16; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1814
Arkkitehti Aarno Ruusuvuori 1959 - 1965, Muu suunnittelija
Valmistus
1814

Helsinki, Aleksanterinkatu 16
Kauppias Friedrich Remander, Rakennuttajat
Käyttö
1814
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus