Haku

Svenska gården; Aleksanterinkatu 16 - 18; Helsinki

Valter Jung laati vuonna 1923 Fastighetsbolaget Royalin toimesta uudisrakennussuunnitelman, joka kaikilta osiltaan toteutettuna olisi merkinnyt tontin vanhan rakennuskannan tuhoutumista. Rahoitusvaikeuksien takia suunnitelma toteutui vain osaksi. Vuosina 1923 - 1925 rakennettiin ravintola- ja juhlakäyttöön tarkoitettu rakennus, Svenska gården, tontin sisäpihalle. Tällöin purettiin paikalla sijainneet vanhat piharakennukset sekä viereisten katurakennusten pihanpuoleisia osia. Vuosina 1959 - 1960 rakennus korjattiin arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitelmien mukaan. Keskeisissä tiloissa suoritettiin luonteeltaan entistäviä korjauksia ja muutoksia. Vähemmän tärkeät tilat uudistettiin perusteellisesti virastokäyttöön. Nelikerroksisen rakennuksen ulkoarkkitehtuurille on ominaista niukka muotokieli, sileät, rapatut seinäpinnat sekä harvassa sijaitsevat ikkuna-aukot, jotka pääkerroksessa ovat pyöröpäätteiset ja korkeat. Ikkunat ovat moniruutuiset. Rakennuksen luoteis- ja kaakkoiskulmissa on ulkonevat siivekkeet, sivuportaikot. Myös rakennuksen sisätiloja leimaa yksinkertaisuus koristeellisista detaljeista huolimatta. Valkoinen sali on kasettikattoinen ja varustettu lehterillä. Nelikerroksisen rakennuksen keskellä sijaitsee laaja pääportaikko. Luoteis- ja kaakkoiskulmassa ovat sivuportaikot ulkonevina siivekkeinä. Varsinainen päätila, ns. Valkoinen sali, joka on entinen kaupunginvaltuuston istuntosali, sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Rakennuksen alla on laaja kellarikerros, jonne on pääsy Katariinankadun puolelta. Kellaritiloja yhdistää kaartuva, tilava ajokäytävä. Kellariin liittyvät myös Sederholmin talon kellaritilat.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Svenska gården; Aleksanterinkatu 16 - 18; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1923
Valter Jung, Pääsuunnittelija
Valmistus
1923; 1925

Helsinki, Aleksanterinkatu 16 - 18
Fastighetsbolaget Royal, Rakennuttajat
Käyttö
1925
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus