Svenska gården; Aleksanterinkatu 16 - 18; Helsinki

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Valter Jung laati vuonna 1923 Fastighetsbolaget Royalin toimesta uudisrakennussuunnitelman, joka kaikilta osiltaan toteutettuna olisi merkinnyt tontin vanhan rakennuskannan tuhoutumista. Rahoitusvaikeuksien takia suunnitelma toteutui vain osaksi. Vuosina 1923 - 1925 rakennettiin ravintola- ja juhlakäyttöön tarkoitettu rakennus, Svenska gården, tontin sisäpihalle. Tällöin purettiin paikalla sijainneet vanhat piharakennukset sekä viereisten katurakennusten pihanpuoleisia osia. Vuosina 1959 - 1960 rakennus korjattiin arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitelmien mukaan. Keskeisissä tiloissa suoritettiin luonteeltaan entistäviä korjauksia ja muutoksia. Vähemmän tärkeät tilat uudistettiin perusteellisesti virastokäyttöön. Nelikerroksisen rakennuksen ulkoarkkitehtuurille on ominaista niukka muotokieli, sileät, rapatut seinäpinnat sekä harvassa sijaitsevat ikkuna-aukot, jotka pääkerroksessa ovat pyöröpäätteiset ja korkeat. Ikkunat ovat moniruutuiset. Rakennuksen luoteis- ja kaakkoiskulmissa on ulkonevat siivekkeet, sivuportaikot. Myös rakennuksen sisätiloja leimaa yksinkertaisuus koristeellisista detaljeista huolimatta. Valkoinen sali on kasettikattoinen ja varustettu lehterillä. Nelikerroksisen rakennuksen keskellä sijaitsee laaja pääportaikko. Luoteis- ja kaakkoiskulmassa ovat sivuportaikot ulkonevina siivekkeinä. Varsinainen päätila, ns. Valkoinen sali, joka on entinen kaupunginvaltuuston istuntosali, sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Rakennuksen alla on laaja kellarikerros, jonne on pääsy Katariinankadun puolelta. Kellaritiloja yhdistää kaartuva, tilava ajokäytävä. Kellariin liittyvät myös Sederholmin talon kellaritilat.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1923
Valter Jung, Pääsuunnittelija
Valmistus:
1923; 1925

Helsinki, Aleksanterinkatu 16 - 18
Fastighetsbolaget Royal, Rakennuttajat
Käyttö:
1925
Käyttöönottovuosi
Aiheet