Entinen Helsingin Pantti Osakeyhtiön konttori; Helenankatu 3; Helsinki

Vuonna 1882 perustettu Helsingin Pantti-Osakeyhtiö on maamme ensimmäinen yksityinen panttilaitos. Osakeyhtuiön tultua vuonna 1883 tontin omistajaksi alkoi sen rakennuskannan nopea uudistumisprosessi. Tontin etelälaitaan vanhan piharakennuksen paikalle rakennettiin vuonna 1883 Theodor Höijerin suunnittelema makasiinirakennus. Tontin koillisosaan rakennettiin vuonna 1891 arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikelin samana vuonna suunnittelema asuintalo. Kiseleff & Heikelin toimistossa laadittiin vuonna 1894 myös uuden kadunvarsirakennuksen piirustukset. Se valmistui entisen kaksikerroksisen rakennuksen tilalle vuonna 1895. Helsingin Pantti Oy:n panttilainakonttori sekä huutokauppakamari sijaitsivat tässä rakennuksessa. Panttilainakonttori toimi rakennuksen pohjakerroksessa ja huutokauppakamari toisen kerroksen huutokauppasalissa. Rakennuksen muut tilat olivat pääasiassa varastokäytössä. Tehtyjä muutoksia: Pihasiipi vuonna 1930, arkkitehti Albert Nyberg. Keskuslämmitys vuonna 1957, Per Björkell. Peruskorjaus, vanhojen piharakennusten purku ja uusi pihasiipi, muutos virastotaloksi, arkkitehtitoimisto Timo Jokinen & Jussi Tanska. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Katurakennus on kolmikerroksinen uusrenessanssitalo. Rakennuksen pohjoispäässä on porttikäytävä ja pihasivun keskellä ulkoneva porrashuone. Katujulkisivu on kahdeksan ikkuna-akselin levyinen. Sitä jäsentävät vaakalistat ja nurkkaharkotukset. Seinäpinta on pohjakerroksessa voimakkaasti rustikoitu. Ylempänä rustiikka on kevyempää. Ikkuna-aukoissa on vaihtelevan muotoiset uusrenessanssikehykset. Pihajulkisivu on vailla arkkitehtonista tehostusta. Rakennuksen toisen kerroksen päätila on kahden kerroksen korkuinen huutokauppasali, jossa on puurakenteinen peiliholvi. Sisätilojen kiinteä sisustus samoin kuin tilajako ovat alkuperäisiä. Kellarikerros on holvattu.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

Entinen Helsingin Pantti Osakeyhtiön konttori; Helenankatu 3; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1894
Arkkitehtitoimisto Kiseleff & Heikel, Pääsuunnittelija
Valmistus
1895

Helsinki, Helenankatu 3
Helsingin Pantti-Osakeyhtiö, Rakennuttajat
Käyttö
1895
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Kuvaustiedot Vuonna 1991.