Haku

Uusi tulli- ja pakkahuone; Aleksanterinkatu 1 & Meritullintori 4; Helsinki

Niin sanottu uusi tulli- ja pakkahuone rakennettiin vuosien 1850 - 1854 aikana.C.A. Edelfeltin vuonna 1847 laatiman suunnitelman mukaan, joskin alkuperäinen suunnitelma oli toteutettua huomattavasti laajempi. Lisäksi Aleksanterinkadun siipi ei kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan. Rakennus korjattiin palovahinkojen vuoksi kahdesti, vuonna 1899 ja vuonna 1906. Konttorin sisustus on vuodelta 1913 ja sen suunnittelusta vastasivat arkkitehti Runar Eklund ja Karl Hård af Segerstad Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Muutos konttoriksi toteutettiin vuonna 1936, ja sen suunnitteli arkkitehti Gunnar Taucher Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Rakennus peruskorjattiin vuosien 1984-86 ainana ja siihen tehtiin muutoksia käytön muuttuessa lastentarhaksi. Muutostyöt suunnitteli arkkitehtitoimisto Kirsti ja Erkki Helamaa. Rakennuksen julkisivumateriaalina on puhtaaksimuurattu punainen tiili. Rakennus on yksikerroksinen kulmatalo, jonka keskirisaliitilla ja frontonilla korostettu pääsiipi on Meritullintorin varrella. Ulkoasu on niukasti jäsennöityä tiiliarkkitehtuuria. Pohjakaava on muutettu käyttötarkoituksen vaihtuessa. Huonetilat ovat lähes maanpinnan tasossa.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Uusi tulli- ja pakkahuone; Aleksanterinkatu 1 & Meritullintori 4; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1847
Albert Edelfelt, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Gunnar Taucher 1936. Arkkitehtitoimisto Kirsti ja Erkki Helamaa 1984 - 1986., Muu suunnittelija
Valmistus
1850; 1854
Rakennuksen runkona on tiilimuuri.
Helsinki, Aleksanterinkatu 1 & Meritullintori 4
Helsingin kaupunki, Rakennuttajat
Käyttö
1854
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus