Helsingin kaupungin pysäköinnin valvontatoimisto

Helsingin kaupungin pysäköinnin valvontatoimisto. Vanha tulli- ja pakkahuone.; Mariankatu 3 & Aleksanterinkatu 1; Helsinki -- Tulli- ja pakkahuoneen piirustukset vahvistettiin vuonna 1757. Rakentaminen alkoi vuosikymmenen lopulla muurarimestari Samuel Bernerin johdolla ja päättyi vuonna 1765. Suunnittelusta vastasivat Berner ja rakennusmestari Johan Chistopher Hillert. Rakennuksesta tehtiin raskasrakenteinen ja sitä tuli voida käyttää myös puolustustarkoituksiin. Jo vuonna 1780 rakennus oli huonossa kunnossa ja sitä jouduttiin jatkuvasti korjailemaan. Alunperin rakennus oli kaksikerroksinen ja varustettu mansardikatolla. Alemmassa kerroksessa sijaitsivat tulli-, pakka- ja vaakahuoneet. Ylempi kerros oli kaupungin raadin käytössä vuosina 1765 - 1804. Rakennus vaurioitui pahoin vuoden 1808 palossa. Korjaustyö aloitettiin vuonna 1811 uudelleenrakennuskomitean toimesta. Tässä vaiheessa rakennus sai nykyisen ulkohahmonsa. Vuodesta 1813 vuosisadan jälkipuoliskolle saakka siinä toimi Helsingin tullikamari. Huutokauppakamarin tilojen vuonna 1884 uusitun sisustuksen suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström. 1900 -luvun alkupuoliskolla rakennukseen sijoitettiin Kruununhaan poliisiasema. Vuonna 1920 rakennus muuttui poliisikamariksi ja muutoksen vaatimat muutokset suunnitteli arkkitehti Runar Eklund Helsingin kaupungin rakennusvirastosta. Tehtyjä muutoksia: Korjaus v. 1936, Helsingin kaupungin rakennusvirasto / arkkitehti Gunnar Taucher. Korjaus v. 1947, Helsingin kaupungin rakennusvirasto / arkkitehti Hilding Ekelund. Korjaus v. 1964, Helsingin kaupungin rakennusvirasto / Seppämäki. Muutos pysäköinnin valvontavirastoksi v. 1974, Helsingin kaupungin rakennusvirasto / Seppämäki. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Kaupungin entinen tulli-, pakka- ja vaakahuone on kaksikerroksinen. Siinä on korkea ullakko ja aumattu katto. Klassistiselle ulkoasulle ovat luonteenomaisia kerroslistat sekä ikkuna-aukkojen barokkimaiset kehykset. Ulkoarkkitehtuuri on osaksi 1700 -luvulta, osaksi 1810 -luvun korjausvaiheesta. Rakennuksen epäsäännöllinen sijainti johtuu rakennuksen kuulumisesta 1700 -luvun linnoitussuunnitelmaan. Pohjakerros on myöhempien muutosten takia rikkonainen. Tilajako on muuttunut. Pääasiassa vain holvattu, nyt väliseinin jaettu pohjakerros on pirstottu pieniksi poliisiputkiksi. Ylemmän kerroksen tilajako on lähinnä 1930 -luvulta.

QR-koodi
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Helsingin kaupungin pysäköinnin valvontatoimisto

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1757
Samuel Berner, Pääsuunnittelija
Valmistus
1750 -luvun loppu; 1765
Rakennuksen runkona on tiilimuuri.
Helsinki, Mariankatu 3 & Aleksanterinkatu 1
Käyttö
1765
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus
Kuvaustiedot Vuonna 1991.