Haku

Borgströmin talo; Mariankatu 5; Helsinki

Henrik Borgström rakennutti 1830 -luvulla tontille kaksikerroksisen kivitalon sekä asuinkäyttöön että kauppaliikkeensä konttoria varten. Lisäksi tontille rakennettiin 1850 -luvun alussa kivinen varastorakennus, ks. oma kortti. Katurakennuksessa suoritettiin korjaus-, pohja- ja tulisijamuutoksia v. 1858. Muutosten suunnittelija ei ole tiedossa. Vuonna 1882 rakennusta korotettiin kerroksella ja sisätiloissa tehtiin laajoja muutoksia, mm. kaksikerroksinen halli kattovalolla. Samalla alunperin empiretyylinen rakennus sai uuden uusrenessanssityylisen julkisivun. Pihajulkisivun keskelle rakennettiin ulkoneva porrashuone. Vuoden 1882 muutostyöt suunnitteli arkkitehti Theodor Decker. Vuonna 1894 rakennetun yksikerroksisen lisärakennuksen suunnitteli arkkitehti Waldemar Aspelin. Ilmeisesti 1900-luvun alkupuolella toteutettiin keskuslämmityksen vaatimat muutoksen ja peruskorjaus, jonka yhteydessä mm. halli vuodelta 1882 hävitettiin. Muutokset suunnitteli arkkitehti W.G. Palmqvist. Vuosien 1986 - 1987 aikana toteutetun peruskorjeuksen arkkitehtina toimi Benito Casagrande. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Vuoden 1882 muutostöillä on ollut suuri vaikutus rakennuksen ulkoasuun. Arkkitehti Theodor Deckerin suunnitelmat korottivat rakennusta kerroksella, mutta myös muuttivat empire-tyylisen julkisivun uusrenessanssia mukailevaksi. Julkisivun voimakkaasti rustikoitu pohjakerros erottuu sokkelimaisena ylemmistä kerroksista, joiden seinäpinnassa rustiikka on lievempi. Pääkerroksen ikkuna-aukkojen alapuolella olevat koristekentät elävöittävät julkisivua. Sisäänkäyntejä on kaksi, joista toinen on rakennuksen pohjoispäässä ja toinen sisäänkäynti on rakennuksen keskellä. Pihajulkisivu on arkkitehtonisesti tehostamaton. Sisäjulkisivun ulkonevan, alkujaan Deckerin porrashuoneeksi suunnitteleman osan eteläpuolella on matala laajennus. Sisätiloissa on tapahtunut lukuisia muutoksia, joista huomattavimmat liittyvät rakennuksen käyttötarkoituksenmuutokseen asuinkäytöstä virastotaloksi. Eräät keskeiset huonetilat, mm. ns. kupolisali, ovat kuitenkin säilyneet kiinteää sisustusta myöten 1880 -luvun asussa. Ilmeisesti taloon on vuonna 1916 rakennettu hissi, jonka Mannerheim sittemmin puretutti. Hissin valmistaja oli tukholmalainen Grahm Brothers, ja sen järjestysnumero 1482. Kone toimi Grahm Brothersin edustajana Suomessa, joten hissi oli Koneen asentama. Kone puolestaan toimi aina vuoteen 1924 saakka Strömbergin tytäryhtiönä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Borgströmin talo; Mariankatu 5; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1834
Arkkitehti Th. Decker 1882, Muu suunnittelija
Valmistus
1836; 1841

Helsinki, Mariankatu 5
Kauppias Henrik Borgström, Rakennuttajat
Käyttö
1840 -luku
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus