Haku

Borgströmin tupakkatehdas, lisärakennus; Meritullinkatu 1; Helsinki

Meritullinkadun varrella sijaitseva kivinen tehdas- ja ilmeisesti konttorirakennus oli alun perin kaksikerroksinen. Rakennuksen alakerrassa sijaitsi pihasiivessä suuri höyrykonehuone. Vuonna 1873 rakennusta jatkettiin eteläpäästä ja korotettiin pihasiiven osalta arkkitehti Th. Deckerin suunnitelman mukaan. Th. Decker suunnitteli myös kadunvarsirakennuksen korotuksen 1888. Vuonna 1946 rakennusta korotettiin vielä kerran, nyt viisikerroksiseksi. Korotus- ja korjaussuunnitelman laati arkkitehti Erik Lindroos. Rakennuksessa on tehty lukuisia sisäisiä muutoksia. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Julkisivut ilmentävät aikakauden jälkiklassistista henkeä. Pohjakerroksen seinäpinnat on rustikoitu ja pienet pyörökaari-ikkunat on ryhmitelty pareittain. 5 kerrosta

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Borgströmin tupakkatehdas, lisärakennus; Meritullinkatu 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Julius Basilier, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Th. Decker 1873 ja 1888. Arkkitehti Erik Lindroos 1946., Muu suunnittelija
Valmistus
1865

Helsinki, Meritullinkatu 1
Kauppaneuvos Henrik Borgström, Rakennuttajat
Käyttö
1865
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus