Borgströmin tupakkatehdas 1; Meritullinkatu 1; Helsinki

Vanhimmilta osiltaan vuodelta 1857 peräisin oleva kivirakennus on tupakkatehtaan tontin rakennuksista vanhin. Sen ensimmäisen vaiheen, eli kahden ensimmäisen kerroksen ja kellarin, suunnittelijaa ei tunneta, sillä rakennuspiirustuksia ei ole signeerattu. Vuodelta 1858 on säilynyt N.J. Östermanin laatima suunnitelma. Rakennus oli alkuaan tupakkatehtaan tehdasrakennus, jonka kahdessa kerroksessa oli suurehkot työsalit ja kellarissa varastoja. Rakennus korotettiin kolmikerroksiseksi 1885 arkkitehti Th. Deckerin suunnitelmien mukaan. Vuonna 1946 se sai neljännen kerroksen arkkitehti Erik Lindroosin suunnittelemassa muutoksessa. Rakennuksessa on tehty lukuisia sisäisiä muutoksia vuosina 1930 - 1990. Borgström aloitti tupakkatehtailun tontilla jo vuonna 1834, vaikka ensimmäinen kivirakennus valmistuikin vasta 1857. Meritullinkatu oli silloiselta nimeltään Konstantininkatu, ja sen varteen ensimmäinen tehdasrakennus nousi. Tehtaalla valmistettiin piipputupakkaa, nuuskaa ja sikareita. Tehtaan tunnetuimmaksi tupakkamerkiksi tuli aikojen saatossa Bruna prima, Ruskea prima. Tehtaan pohjoisosaan kiinni, pyörökaari-ikkunoilla varustettu laajennos on rakennettu vuonna 1865. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. 4 kerrosta.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

Borgströmin tupakkatehdas 1; Meritullinkatu 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
ajoittamaton Arkkitehti Th. Decker 1885. Arkkitehti Erik Lindroos 1946., Muu suunnittelija
Valmistus
1857

Helsinki, Meritullinkatu 1
Kauppaneuvos Henrik Borgström, Rakennuttajat
Käyttö
1857
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Kuvaustiedot Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo Vuonna 1991