Haku

Kirkkokatu 9 & Ritarikatu 7; Helsinki

Rakennus tuli aikoinaan tunnetuksi sortumatalona. Rakennus sai isoja halkeamia melkein heti valmistuttuaan huonon maapohjan takia. Muutoksia halkeamien takia tehtiin ilmeisesti jo rakennuksen valmistumisvuonna 1895, arkkitehti Theodor Höijerin johdolla. Rakennus jouduttiin kuitenkin suurimmaksi osaksi purkaman huonojen perustusten takia ja rakentamaan uudestaan vuonna 1899. Vaikka urakoitsija Carl Hjort af Ornäs todettiin syylliseksi huonolaatuisiin perustuksiin, luopui arkkitehti Höijer talon uudelleenrakentamisesta. Uuden arkkitehdin Hugo Lindbergin laatimissa suunnitelmissa rakennuksen pohjakaavat noudattavat suurelta osin Höijerin alkuperäistä suunnitelmaa, mutta julkisivut tehtiin arkkitehti Hugo Lindbergin omien piirustusten mukaan. Tehtyjä muutoksia: Taiteilija-atelieri ullakolle 1924, H. Wikman. Keskuslämmitys 1935, Huber Oy Perustusten vahvistus 1970, Kreuto Oy. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Tyylillisesti rakennus edustaa vuosisadan vaihteen historistista arkkitehtuuria. Pohjakerros erottuu viivarustikan takia sokkelimaisena ylemmistä kerroksista, joiden sileäksi rapattu seinäpinta toimii koristeellisten ikkunakehyksien taustana. Julkisivut ovat horisontaalisesti kolmijakoiset. Pohjakerros muodostaa alimman vyöhykkeen, toinen ja kolmas kerros, eli pääkerros, muodostaa keskivyöhykkeen ja neljäs kerros ylimmän vyöhykkeen.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Kirkkokatu 9 & Ritarikatu 7; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1891; 1895
Theodor Höijer, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Hugo Lindberg 1899, Muu suunnittelija
Valmistus
1895

Helsinki, Kirkkokatu 9 & Ritarikatu 7
Kauppias O. Kjällmansson, Rakennuttajat
Käyttö
1895
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus