Donnerin talo; Pohjoisranta 12; Helsinki

Arkkitehti M. Schjerfbeck suunnitteli rakennuksen arkkitehti Sebastian Gripenbergin luonnosten perusteella. Tehtyjä muutoksia: Hissi 1915, arkkitehti Waldemar Aspelin. Pannu ja savupiippu 1955, arkkitehtí Arne Helander. Rakennus edustaa aikakauden mukaista uusrenessanssia, julkisivukäsittely on hillitty eikä suunnittelija ole tavoitellut yksityiskohtia pursuavaa ilmaisua. Pohjakerros muodostaa alimman vyöhykkeen, toinen ja kolmas kerros, siis pääkerrokset keskivyöhykkeen ja neljäs kerros pyörökaarisine ikkunoineen ylimmän vyöhykkeen. Voimakkaasti rustikoitu pohjakerros erottuu ylemmistä kerroksista, toisessa kerroksessa rustikointi on toteutettu herkkää viivaa käyttäen, ylimmät kerrokset ovat sileäksi rapatut. Ikkunoiden kehysten klassistinen muotoilu vaihtelee kerroksittain. Ylimmässä kerroksessa pilasterit kehystävät kaarevia ikkunoita molemmin puolin. Renessanssiarkkitehtuurin tavoittelema symmetria toteutuu päämassan osalta. Sisäänvedetyn eteläpäädyn käsittelyssä ei ole tavoiteltu julkisivun symmetriaa vaan se on oma kokonaisuutensa. Siinä porttikongin yläpuolisen asuntovyöhykkeen pienemmät asunnot on varustettu balusterikaiteisilla parvekkeilla, joista muodostuu symmetrisen julkisivun sääntöjä rikkova aihe. Se tuo muutoin kurinalaiseen renessanssi-ihanteita noudattavaan rakennukseen kiinnostavan poikkeaman. Pääkerrosten suurten asuntojen balusterikaiteiset kookkaat parvekkeet on sijoitettu julkisivuun keskeisesti. Kattomuoto on loiva satulakatto, joka jää näkymättömiin attikan taakse. Kauniisti profiloitu räystäs korostuu julkisivun päätteenä, ja sen alla tapahtuu paljon: koristeelliset konsolit hammaslistoineen vuorottelevat vaaleansinisiksi maalattujen kasettien kanssa. Sekä porraskäytävä että eräät huoneistot ovat säilyneet lähes alkuperäisissä asuissaan.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

Donnerin talo; Pohjoisranta 12; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1889
Magnus Schjerfbeck, Pääsuunnittelija
Valmistus
ajoittamaton
Helsinki, Pohjoisranta 12
Senaattori Otto Donner, Rakennuttajat
Käyttö
4.7.2020
Käyttöönottovuosi
Kuvaustiedot Vuonna 1991.