Haku

Vanha maneesi

Vanha maneesi. Valtion putki- ja lämpöpaja.; Maneesikatu 6 & Meritullinkatu 18; Helsinki -- Rakennus suunniteltiin 1837 venäläisen santarmiosaston maneesiksi, joka oli lämmittämätön ja siinä oli ilmeisesti maalattia. Sisäseiniä reunusti ratsastushallille ominainen puinen suojaosa. Piirustuksissa maneesin pitkillä sivuilla on kuusi ikkuna-akselia ja oviaukot molemmissa päädyissä kahden ikkunan välissä. Rakennuksen länsipäätyyn lisättiin 1845 kaksi lämmitettävää huonetta. Lohrmann on 30.1.1845 allekirjoitanut suunnitelman, jossa maneesihalli on muutettu santarmien harjoitustilaksi ja uusi kattamaton ratsastustila suunniteltu maneesin viereen hieman sitä pienemmäksi. Uusi ratsastusaitaus oli puurakenteinen. Suunnitelman pohjapiirroksessa on maneesin kummallakin pitkällä sivulla viisi ikkuna-akselia. Ei ole tiedossa toteutettiinko laajennus. Tontti siirtyi 1882 rakennuksineen juuri perustetun Uudenmaan tarkk'ampujapataljoonan haltuun. Vuonna 1882 tehdyssä suunitelmassa on maneesirakennus muutettu erilaisten ajoneuvojen varastoksi. Pihan puolella olevat viisi ikkuna-aukkoa on muutettu kaksoisovin varustetuiksi ajoaukoiksi, samoin Maneesikadun puoleisen pitkän sivun kaksi laitimmaista ikkuna-aukkoa. Maneesihalli on jaettu viiteen pieneen ja yhteen isoon tilaan erityyppisille vaunuille. Halli on jaettu kahdella rivillä tukipilareita välikaton välissä. Ilmeisesti kaikki muutokset toteutettiin. 1880 -luvulla todettiin, että entinen maneesi tarvitsee uuden kattokonstruktion ja sitä varten tehtiin erillinen kustannusarvio. Vuonna 1893 suunniteltiin entisen maneesin molemmissa päätykolmioissa olevat puolipyöreät holvaukset varustettaviksi ikkunakarmeilla ja puolipyöreän osan umpeenmuuratut osat rapattaviksi ja maalattaviksi samalla värillä kuin muu seinäpinta. Näitä muutoksia ei tehty ainakaan vuoteen 1895 mennessä. 1980 -luvulla rakennus toimi valtion putki- ja lämpöpajana ja varastona. Sekä vanhan maneesirakennuksen että jauhomakasiinin peruskorjaus toteutettu vuonna 1986 Maisema- ja peruskorjaussuunnittelu Ky / H. Seppälän suunnittelemana. Rustikoituja julkisivuja hallitsevat suuret pyörökaariset ikkunat. Rakennus on yksikerroksinen.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Valokuvaaja Kari Hakli. / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1975.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vanha maneesi

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1837
Jean Wik, epävarma, Pääsuunnittelija
Valmistus
1830 -luku

Helsinki, Maneesikatu 6 & Meritullinkatu 18
Helsingin kaupunki, Rakennuttajat
Käyttö
1830 -luku
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus