Haku

Brofeldtin talo; Pohjoisesplanadi 15 & Sofiankatu 2; Helsinki

Kauppias Petter Brofeldt alkoi 1820-luvun lopulla rakennuttaa tontille kaksikerroksista kivitaloa. Se valmistui 1830 ja korotettiin kolmikerroksiseksi ilmeisesti jo seuraavana vuonna. Rakennuksen suunnittelija on tuntematon. Julkisivu heijasti rakennuksen toiminnallista jäsentelyä. Pohjakerroksessa, joka oli rustikoitu, toimi kauppapuoteja ja niihin johtavat ovet oli kehystetty doorilaisilla portaaleilla. Brofeldtin asuttamaa pääkerrosta korostivat palkistokehäiset ikkunat kun taas ylin kerros oli täysin sileäpintainen ja sisälsi vuokra-asunnon. Yksikerroksinen siipirakennus Sofiankadun varrelle ja pihasiivet tontin pohjois- ja länsilaitaan valmistuivat 1830 -luvun puolivälissä. Sofiankadun varrelle rakennettiin uusi kaksikerroksinen siipi ja piharakennuksia korotettiin 1860-luvun muutosvaiheessa. Vuoden 1863 muutokset suunnitteli C. Th. Mellgren. Vuoden 1895 julkisivumuutokset uusrenessanssityyliseksi ja näyteikkunat Pohjoisesplanadille sekä koko kiinteistön korjauksen suunnitteli arkkitehti Theodor Höijer. Samalla portaikko siirrettiin pääjulkisivun keskelle. Uudet näyteikkunat Esplanadille toteutettiin vuonna 1906, arkkitehti Albert Nybergin suunnitelmien mukaan. Vuonna 1912 pihasiipi ja Sofiankadun siipi purettiin osittain arkkitehti Lars Sonckin suunnitelmien mukaisesti. Myös laajat arkkitehtitoimisto Valter Jungin & Emil Fabritiuksen vuosina 1912 - 1914 suunnittelemat muutostyöt merkitsivät pihasiipien purkamista ja uuden kolmikerroksisen siipirakennuksen rakentamista Sofiankadun varrelle. Pihalle pääsiipeen kiinni rakennettiin myös yksikerroksinen pankkisali. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa peruskorjauksessa vuosina 1968 - 1971 rakennuksen sisätilat uudistettiin niin perusteellisesti, että vain sydänmuurit säilyivät vanhoista rakenteista. Tehtyjä muutoksia: Pihasiipi, rahatoimiston palvelusali pihalla ja näyteikkunat 1912, arkkitehtitoimisto Valter Jung & Emil Fabritius Ullakon sisustaminen toimistotiloiksi 1914, arkkitehtitoimisto Valter Jung & Emil Fabritius Pääsiiven laajat korjaukset ja uudet näyteikkunat 1918, arkkitehti Jarl Eklund Lisärakennus pihalle 1923, arkkitehti Runar Finnilä Kirjehissi 1959, HKR / Salokangas Korjaus 1962, HKR / A. Ahtiainen. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Rakennus on kolmikerroksinen, uusrenessanssityylinen kulmatalo. Kauppatorin puoleisen pääsiiven keskellä on hallitseva sisäänkäynti. Sisätilat on sopeutettu toimistokäyttöön. Pihalla rakennuksen kulmassa sijaitseva pankkisali arvokkaine interiööreineen on säilynyt restauroituna ennallan.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Brofeldtin talo; Pohjoisesplanadi 15 & Sofiankatu 2; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1820 -luku
Arkkitehti Theodor Höijer 1895. Arkkitehtitoimisto Valter Jung & Emil Fabritius 1912 - 1914. Arkkitehti Aarno Ruusuvuori 1968 - 1971., Muu suunnittelija
Valmistus
1820 -luku

Helsinki, Pohjoisesplanadi 15 & Sofiankatu 2
Kauppias Petter Brofeldt, Rakennuttajat
Käyttö
1830
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus