Haku

Sunnin talo; Aleksanterinkatu 26 & Sofiankatu 6 - 8; Helsinki

Kauppias P.H. Sunn rakennutti vuosina 1763 - 1770 tontille kolmikerroksisen, satulakattoisen kadunvarsirakennuksen. Mahdollisesti rakennukseen sisällytettiin vuonna 1758 valmistuneen ja vuonna 1761 palaneen piipputehtaan säilyneitä rakenteita. Rakennuksen suunnittelija on tuntematon. Sofiankadun puoleinen siipi valmistui vuonna 1776. Se oli alkuaan kaksikerroksinen ja varustettu mansardikatolla. Vuosina 1833 - 1834 pääsiiven ulkoasu muutettiin nykyasuunsa empiretyyliseksi Senaatintorin eteläsivun yleisen uudistamisen yhteydessä. Muutosten suunnittelija ei ole tiedossa. Samassa yhteydessä Sofiankadun siipi korotettin kolmikerroksiseksi ja sen eteläpäähän avattiin porttikäytävä. Ulkoasu jäi pääsiiven arkkitehtuuria yksinkertaisemmaksi. Tehtyjä muutoksia: Näyteikkunat Aleksanterinkadulle 1882 ja 1886, G.A. Hellgren Uudet näyteikkunat 1898, arkkitehtitoimisto Polo'n & Wasastjerna Pihasiipien ja Sofiankadun siiven osittainen purku 1912, arkkitehti Lars Sonck Muutos virastotaloksi mm. uusi porrashuone 1931, HKR / arkkitehti Gunnar Taucher Korjaus 1977, arkkitehti Marja Heikkinen-Kauppinen Peruskorjaus vuosina 1982 - 1984, arkkitehtitoimisto Timo & Tuomo Savolainen. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Pääsiiven empirejulkisivua leimaavat pohjakerroksen symmetrisesti sijaitsevat kehysrakennelmat pilastereineen ja palkistoineen, pohjakerroksen reliefikentät, pääkerroksen ikkuna-aukkojen kehystykset sekä ylimpiä kerroksia erottava koristelista. Pohjakerroksen seinäpinnassa on viivarustikointi, ylempien kerrosten seinäpinta on sileä. Sofiankadun siiven julkisivu sekä pihasivut ovat yksinkertaisesti rapatut. Rakennuksen ulkoasu on pääasiassa 1830 -luvulta, pohjakerroksen ikkuna-aukot ovat kuitenkin sekundaarit. Sisätilat on sopeutettu virastokäyttöön. Torin ja Sofiankadun puoleiset huonetilat ovat pääkerroksessa säilyneet paljolti 1830 -luvun asuissaan. Kolmas kerros on jaettu kevyillä väliseinillä pieniksi huoneiksi. Porrashuone on sekundaari. Kellarit ovat periaatteessa alkuperäisasussaan. Rakennus on kolmikerroksinen kulmatalo, jonka pääsiipi on Senaatintorin varrella. Pääsiiven keskellä on sisäänkäynti ja Sofiankadun siiven eteläpäässä porttikäytävä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Sunnin talo; Aleksanterinkatu 26 & Sofiankatu 6 - 8; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Valmistus
1763; 1770
Kantavat rakenteet ovat osaksi 1700 osaksi 1800 -luvulta.
Helsinki, Aleksanterinkatu 26 & Sofiankatu 6 - 8
Kauppias P. H. Sunn, Rakennuttajat
Käyttö
1770
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus