Haku

Pyhän Kolminaisuuden kirkko; Kirkkokatu 17 & Unioninkatu 31 & Rauhankatu 18; Helsinki

Kirkko rakennettiin arkkitehti Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan 1820 -luvun keskivaiheilla ja vihittiin kaupungin kreikkalaiskatolisen seurakunnan käyttöön 1827. Siinä oli alunperin kaksi portaikkoa reunustavaa paviljonkia Unioninkadulle. Nykyiset sivurakennukset ja valurauta-aita ovat vuodelta 1876. Perusteellinen sisäkorjaus suoritettiin vuonna 1888. Vuonna 1898 rakennettiin puisen kellotornin tilalle kivestä uusi samanlainen. Korjaukset vuonna 1928 suunnitellut Juhani Sorsa. Itäisessä paviljongissa tehty seuraavia muutoksia: Lämpökeskus 1958, arkkitehti Esko Järventaus Sauna 1970, Dimitri Pantzopoulus Rakennus sijaitsee sisäänvedettynä Unioninkadusta. Ulkoportaikko ulottuu katulinjaan saakka. Julkisivumateriaalina on rappaus. Kreikkalaiskatoliseen perinteeseen palautuvan kirkkorakennuksen muotokieli edustaa empireä. Laakean satulakaton keskellä on pieni, kupolipäätteinen torni. Kirkon pienet, yksikerroksiset piharakennukset, kaksi pientä kuutiomaista paviljonkia 1870 -luvulta, sijaitsevat vierekkäin Rauhankatua vasten. Paviljongeista toinen on asuinrakennus ja toinen ulkorakennus. Niiden jäsentelyltään symmetrisen ulkoarkkitehtuurin muotokieli on sovitettu kirkon ulkoasuun. Kumpikin rakennus lienee alkuperäisessä asussaan. Kirkkorakennus on tyypiltään länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkkosali on yksilaivainen. Itäpäässä on puolipyöreä alttarihuone. Länsipäässä on rukoushuonetta kapeampi eteistila, jonka päältä kohoaa kaksiosainen kellotorni.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko; Kirkkokatu 17 & Unioninkatu 31 & Rauhankatu 18; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1824
Carl Ludvig Engel, Pääsuunnittelija
Valmistus
1825; 1826

Helsinki, Kirkkokatu 17 & Unioninkatu 31 & Rauhankatu 18
Käyttö
1827
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus