Haku

Kruununhaan koulun taidetalo; Unioninkatu 43; Helsinki

Tontin rakennuskanta on kokenut useita muutoksia. Unioninkatu 43:ssa sijaitsevan kaksikerroksisen kivitalon rakennutti kauppalaivan kapteeni J E. Lönnberg. Piirustukset ovat peräisin vuodelta 1868 ja rakennus lienee valmistunut seuraavana vuonna. Rakennus käsitti alkuaan kolme asuntoa ja varastotiloja. Rakennuksen eteläpäähän tuli kolmikerroksinen varastosiipi. Valmistuttuaan kivitalo sijaitsi pitkänomaisen, osittain nykyisen Unioninkadun päälle ulottuvan tontin perällä. Tontin molemmilla sivuilla oli yksikerroksinen ja rungoltaan pitkänomainen hirsirunkoinen asuintalo sekä puisia ulkorakennuksia. Unioninkadun varressa sijaitsi kaksikerroksinen, vuonna 1844 valmistunut asuinrakennus, jonka alempi kerros oli kiveä ja ylempi puuta. Rakennus oli kiinni silloisessa katulinjassa ja sen ensimmäisessä kerroksessa oli liiketiloja. Kadun varteen, Unioninkatu 41:een August Nordberg suunnitteli 1892 komean uusrenessanssitalon. Kaksikerroksinen kadunvarsirakennus purettiin vuonna 1938. Tällöin tontin muut puurakennukset oli jo purettu. Nordbergin suunnittelema uusrenessanssirakennus paloi 1950-luvulla. Rakennus purettiin, ja tontti jäi tyhjilleen yli neljäksikymmeneksi vuodeksi. Myös vuonna 1901 keskelle pihaa rakennettu punatiilinen yksikerroksinen varastomakasiini purettiin 1960 -luvulla. Lönnbergin rakennuttamaan rakennukseen on tehty muutoksia vuonna 1901, jolloin lisättiin kylpyhuoneet ja pohjoispäätyyn puhkaistiin porraskäytävä. Varastosiiven ja päärakennuksen yhtymäkohdassa sijainnut puurakenteinen ulkoportaikko on purettu 1900 -luvun alkupuolella ja 1990 -luvulla tehdyn kunnostuksen yhteydessä purettiin pääsisäänkäynnin yläpuolella ollut parveke. Rakennus on erinomaisessa kunnossa (marraskuun 1997 tilanne). Se on vastikään kunnostettu asianmukaisesti alkuperäistä kiinteää sisustusta säilyttäen ja 1800 -luvun huonejakoa kunnioittaen. Rakennus on Kruununhaan yläasteen kuvaamataidon ja käsityön opetustiloina. Unioninkadun varteen valmistui vuonna 2005 Käpy ja Simo Paavilaisen suunnittelema Kuntien eläkevakuutuksen talo, joka peittää katunäkymän kauttaaltaan tontin sisäosiin. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Rakennuksen pääjulkisivun keskelle sijoitettu kahden ulko-oven levyinen pääsisäänkäynti jakaa julkisivun kahteen lähes identtiseen osaan. Ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat yläreunastaan aavistuksen kaarevia. Toisen eli pääkerroksen asemaa on korostettu suuremmilla ja voimakkaammin kehystetyillä ikkunoilla. Tyylillisesti rakennus niukkoine klassisine yksityiskohtineen edustaa 1860 -luvun murrosvaihetta, siirtymistä eleettömästä empirestä vapaampaan ja monimuotoisempaan klassismiin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1973.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Kruununhaan koulun taidetalo; Unioninkatu 43; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1868
Valmistus
1869

Helsinki, Unioninkatu 43
Kauppalaivan kapteeni J. E. Lönnberg, Rakennuttajat
Käyttö
1869
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus