Haku

Snellmaninkatu 14 & Liisankatu 20; Helsinki

Georg Wileniuksen piirustukset Helsingin sairaaloiden yleistä pesularakennusta varten vahvistettiin vuonna 1888 ja rakennus valmistui vielä samana vuonna. Pian valmistumisen jälkeen, vuonna 1891, Snellmaninkadun puoleista matalaa siipeä pidennettiin saman arkkitehdin suunnitelmien mukaan. Sisätiloissa tapahtui suuria muutoksia 1950 -luvulla, jolloin rakennus tuli yliopiston kuvalaitoksen käyttöön. Tällöin mm. korkea alakerta jaettiin kahtia. Tehtyjä muutoksia: Öljysäiliö 1967, arkkitehti Lauri Virtanen. Rakennuksen julkisivumateriaalina on puhtaaksimuurattu punainen tiili. Julkisivut on jäsennelty varsin jäntevästi kerroslistoin. Varsinaisten kerrosten ikkuna-aukot ovat segmenttikaariset, välikerroksen ikkuna-aukot ovat pyöreät. Alkuperäinen sisäasu on kadonnut muutoksissa. Rakennus on pohja-alaltaan suorakaide. Snellmaninkadun varrella siihen liittyy matala siipi. Sisäänkäynti on pihan puolelta. Rakennus oli alkuaan kaksikerroksinen siten, että alempi kerros oli ylempää korkeampi. Nykyisin alakerta on jaettu välipohjalla kahteen osaan. Alkuperäinen tilajako on kadonnut myöhemmissä muutoksissa.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Snellmaninkatu 14 & Liisankatu 20; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1872
Georg Wilenius, Pääsuunnittelija
Valmistus
1888
Rakennuksen runkona ovat tiilimuurit.
Helsinki, Snellmaninkatu 14 & Liisankatu 20
Käyttö
1888
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus