Haku

Synnytyslaitos

Synnytyslaitos. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan sukupuolitautien klinikka.; Snellmaninkatu 14; Helsinki -- Rakennus suunniteltiin Kliinisen instituutin, maamme ensimmäisen yliopistollisen opetussairaalan synnytysosastoksi. Sairaalan suunnittelutyö käynnistyi vuonna 1828 C.L. Engelin toimesta. Yliopiston antamien suunnitteluohjeiden mukaan sisätauti- ja kirurginen osasto voitiin sijoittaa samaan rakennukseen, mutta synnytysosastolle tuli sen sijaan varata erillinen rakennus. Engelin suunnitelmat Kliinistä instituuttia varten valmistuivat tammikuussa 1829 ja keisari vahvisti niistä synnytysosaston suunnitelman. Instituutin rakennustyö alkoi vuonna 1830. Rakennuksen synnytysosasto voitiin ottaa käyttöön marraskuussa 1833, muilta osin sairaala oli valmistunut jo saman vuoden tammikuussa. Synnytyslaitoksena rakennus oli kuitenkin vain kymmenisen vuotta; jo 1840 -luvun alussa se sisustettiin sairaalan henkilökunnan asuntolaksi. Vuonna 1878 rakennukseen sijoitettiin silmäklinikka, jota varten sitä oli edellisenä vuonna laajennettu etelään samalla, kun se oli liitetty toiminnallisesti viereiseen rakennukseen. Tästä muutosvaiheesta on peräisin myös pihasivun ulkoneva porrashuone. Silmäklinikka toimi rakennuksessa vuoteen 1911 asti. Rakennuksessa oli henkilökunnan asuntoja sekä työtiloja 1950 -luvulta lähtien. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan sukupuolitautien klinikka toimi rakennuksessa 1990 -luvun alussa. Rakennuksen julkisivumateriaalina on rappaus. Rakennuksen tärkeä asema Vanhan klinikan arkkitehtonisessa kokonaisuudessa heijastuu suljetussa ja ankaran symmetrisessä julkisivujäsentelyssä, joka perustuu sivurisaliitteihin ja leveään kerroslistaan. Kaksikerroksisen rapatun tiilirakennuksen pohjakerroksen seinäpinnassa on viivarustiikka. Graniittisokkeli on rappaamaton. Muutokset sisätiloissa ovat aikojen kuluessa olleet laajoja ja perusteellisia. Alkuperäinen huonejako on vain osaksi havaittavissa. Kiinteä sisustus on lähes kauttaaltaan sekundaarista.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1991.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Synnytyslaitos

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1828; 1829
Carl Ludvig Engel, Pääsuunnittelija
Valmistus
1830; 1833
Rakennuksen runkona ovat tiilimuurit.
Helsinki, Snellmaninkatu 14
Keisarillinen Aleksanterin-Yliopisto, Rakennuttajat
Käyttö
1833
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus