Haku

Meilahden kirkko ja seurakuntatalo; Jalavatie 6b

Meilahden kirkko ja seurakuntatalo; Jalavatie 6b. Pihlajatie 16. Valpurintie 5b.; Helsinki -- Rakennus noudattaa pääpiirteissään vuonna 1945 järjestetyssä yleisessä arkkitehtuurikilpailussa palkittua ehdotusta. Lujuuslaskemat laati diplomi-insinööri Magnus Malmberg. Sähkösuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Risto Mäenpää. Akustiikan asiantuntijana oli diplomi-insinööri T. K. Laakso. Valaisimet suunnitteli taiteilija Paavo Tynell. Rakennuksen julkisivun korkokuva on kuvanveistäjä Armas Tirrosen käsialaa. Rakennuksen julkisivumateriaalina on puhtaaksimuurattu keltainen tiili. Rakennuksen eri tilat heijastuvat selvästi julkisivuissa. Suurella kirkkosalilla on muihin osiin nähden korkeampi ja hallitseva massa. Kappeliosa on tätä matalampi ja pienempi yksikkö. Matala siipiosa yhdistää kirkkosalin ja kappeliosan. Irrallinen kellotorni seisoo lähimpänä katua. Tornin vierestä alkavat portaat johtavat hieman korotetulle aukiolle ja siitä edelleen sisätiloihin. Julkisivuissa on käytetty umpinaisia, muurimaisia pintoja ja niiden vastapainona maisemaan avautuvia suuria ikkunoita. Kirkkosalissa on käytetty myös korkeita ja kapeita ikkunoita. Julkisivussa on kuvanveistäjä Armas Tirrosen laatima korkokuva. Rakennuksessa on erityyppisiä katto-osia. Kirkkosalissa on pulpettikatto ja muissa osissa on epäsymmetrinen satulakatto. 1 - 2 Rakennuksen sisätiloissa on runsaasti käytetty puhtaaksimuurattua keltaista tiiltä. Suuressa kirkkosalissa kiinteä sisustus on hyvin pelkistetty ja kevyt. Painopisteenä on yksinkertainen alttariristi. Valaisimet ovat taiteilija Paavo Tynellin suunnittelemat. Rakennuksessa on tilat sekä suomenkielistä että ruotsinkielistä seurakuntaa varten. Suuressa kirkkosalilssa on tilat noin 700 henkilölle. Tämän vierssä on seurakuntasali 200 henkilölle ja raamattupiirihuone. Kappeliosaan eli ruotsalaiseen kirkkoon liittyy rippikoulusali leveällä työntöovella. Pääkerroksen hallitilat voidaan tarvittaessa yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Pohjakerroksessa on kymmenen kerhohuonetta, aula takkoineen, voimistelusali ja vahtimestareille tarkoitetut asunnot. Kellarikerroksessa on kattilahuone oheistiloineen.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Arkkitehtiylioppilas Pia Pärepalo / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1992
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Meilahden kirkko ja seurakuntatalo; Jalavatie 6b

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1945; 1954
Markus Tavio, Pääsuunnittelija
Valmistus
1954 ?
Rakennuksen runkona ovat tiilimuurit ja betoni, jota on käytetty pilareissa ja kirkkosalin kattoa kannattavissa kehissä. Myös välipohjat ovat betonia ja massiivirakenteisia
Helsinki, Jalavatie 6b. Pihlajatie 16. Valpurintie 5b.
Käyttö
1954 ?
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus