Haku

Kaisaniemen ala-asteen koulu

Kaisaniemen ala-asteen koulu. Entinen Kaisaniemen kansakoulu.; Puutarhakatu 1; Helsinki -- Helsingin suomenkielisille lapsille ryhdyttiin suunnittelemaan koulutaloa kaupungin keskustaan vuonna 1922. Sopiva paikka löytyi Kaisaniemen puiston reunasta. Paikalla sijainneen meteorologisen keskuslaitoksen rakennuksen kaupunki joutui korvaamaan rakentamalla uuden talon Vuorikadun varrelle. Helsingin kaupungin rakennuskonttorissa kaupunginarkkitehti Runar Eklund ja arkkitehti Einar Flinckenberg laativat aikakauden tyyli-ihanteita noudattavat suunnitelmat vuonna 1923, ja uusi koulurakennus valmistui vuonna 1924. Juhlasalin muutos, Helsingin kaupungin rakennustoimisto / kaupunginarkkitehti Hilding Ekelund vuonna 1948. Peruskorjaus, Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR) / M. Hanste vuonna 1960. Pohjakerroksen korjaus, arkkitehti Mikko Hormia vuonna 1987. Rakennuksen julkisivumateriaalina on vaaleaksi maalattu rappaus. Pohjakerros on karkeaksi lohkottua luonnonkiveä, ilmeisesti graniittia. Suoralinjaisia julkisivuja hallitsevat moniruutuiset ikkunat, joita on kerroksesta riippuen korostettu erilaisin kehyksin ja päätyaihein. Osa ikkunoista on segmenttikaarisia. Muita julkisivuaiheita ovat erkkeri ja pienet komeromaiset syvennykset, nissit. Ylin kerros on erotettu alemmista kerroksista voimakkaasti profiloidulla vaakalistalla. Myös räystäslista on voimakas. Vesikaton katemateriaalina on käytetty tiiltä. Katto on perusmuodoltaan aumattu. Kellari, 5 kerrosta, ullakko. Rakennus on pohjakaavaltaan L-kirjaimen muotoinen. Luokkahuoneet sijaitsevat neljässä kerroksessa pitkän siiven sivukäytävän varrella. Toisen kerroksen juhlasali ja kellarikerroksen ruokasali aputiloineen sekä ensimmäisen kerroksen teknisen työn tilat muodostavat rakennuksen lyhyen siiven. Juhlava, kaksivartinen pääporras on kiinteä osa aulatilaa. Luokkakäytävän päässä on pienempi erkkerimäinen porras.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Heikki Havas / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1925
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Kaisaniemen ala-asteen koulu

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1923
Arkkitehdit Runar Eklund ja Einar Flinckenberg / Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR), Pääsuunnittelija
Valmistus
1924
Rakennuksessa on alkuperäisiä 1920-luvun ja jonkin verran 1940-luvun lopun korjauksessa uusittuja ikkunoita ja ovia. 1920-luvun ikkunat ovat moniruutuisia, hyvin siropuitteisia puuikkunoita. Alkuperäiset luokkahuoneiden peittomaalatut peiliovet ja juhlasalin ovet ovat myös säilyneet.
Helsinki, Puutarhakatu 1
Helsingin kaupunki, Rakennuttajat
Käyttö
1924
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus