Haku

Topelia

Topelia. Helsingin yliopiston historian laitos ja kulttuurien tutkimuksen laitos. Entinen IV sisätautien klinikka. Entinen Venäläinen sotilassairaala. Entinen kantonistikoulu.; Unioninkatu 38; Helsinki -- Arkkitehti Carl Ludvig Engel sai jo vuonna 1817 määräyksen laatia suunnitelmat 300 oppilaan kantonistikoulua varten. Kantonistikoulussa orpopoikia koulutettiin Venäjän sotaväen erilaisiin tehtäviin. Koulu oli tarkoitus sijoittaa Bulevardin varteen, lähelle nykyistä Vanhaa kirkkoa. Kenraalikuvernööri Steinheilin määräyksestä koulu päätettiin rakentaa Unioninkadun varteen. Engelin laatimista suunnitelmista on säilynyt vain päärakennuksen eli oppilaiden asuintalon Unioninkadun puoleista julkisivua, aitaa ja portteja esittävä piirustus vuodelta 1820. On mahdollista, että tämä oli ainoa Engelin suunnittelema osa kokonaisuudesta, johon kuuluu useita muita rakennuksia. Opetustilat sijaitsivat pitkin tontin pohjoisreunaa sijoitetussa rakennuksessa ja sen symmetriseksi vastineeksi tontin etelälaitaan rakennettiin henkilökunnan asuintalo. Näiden vuonna 1825 valmistuneiden rakennusten suunnittelija on mahdollisesti venäläinen luutnantti von Schwender. Alkuperäistä rakennuskantaa olivat myös tontin takaosan leipomo ja sauna. Kantonistikoulu lopetettiin jo vuonna 1832, ja rakennukset otettiin venäläisen sotilassairaalan käyttöön. Tämä aiheutti erityisesti rakennusten sisätiloihin suuria muutoksia. 1830-luvulla päärakennuksen ylimpään kerrokseen sisustettiin kirkkosali ja katolle pystytettiin kelloteline. Päärakennusta laajennettiin 1840-luvulla käymäläsakaroilla. Etelän puoleista siipeä pidennettiin 1850-luvulla. Venäläisenä sotilassairaalana rakennus toimi vuoteen 1917 asti ja vuonna 1918 koko kiinteistö luovutettiin yliopiston klinikkojen käyttöön. Myöhempiä muutoksia: Eteläisen siiven muutos silmäklinikaksi, arkkitehti E. A. Kranck vuonna 1918. Eteläiset rakennukset yhdistävä lisärakennus, Rakennushallitus vuonna 1956. Pohjoisen siiven peruskorjaus, Rakennushallitus vuosina 1959-1961. Eteläisen siiven peruskorjaus, Seppo Leivo / HYKS tekninen osasto, vuonna 1972. Kaikkien siipien peruskorjaus, Seppo Leivo / HYKS tekninen osasto vuosina 1976?1980.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Eugen Hoffers.Tietopankki. / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuosina 1862?1872.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Topelia

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1820
Carl Ludvig Engel, Pääsuunnittelija
Valmistus
1821; 1823

Helsinki, Unioninkatu 38
Käyttö
1823
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus