Haku

Alanko

Alanko. Entinen Katajanokan ala-asteen koulu.; Kruunuvuorenkatu 11. Linnankatu 2.; Helsinki -- Katajanokalle ei ole rakennettu varsinaista koulutaloa, vaan kansakoulu ja sittemmin ala-aste ovat aina toimineet alun perin muuhun käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa. Muutoksia: Liikehuoneiston oven uusinta, rakennusmestari A. J. Lumiaho vuonna 1907. Liikehuoneiston ikkunan muutos oveksi, rakennusmestari Edv. Ehrstedt vuonna 1930. Hissi A-portaaseen, arkkitehti Kaarlo Borg vuonna 1935. Pommituksessa vaurioituneen rakennuksen korjaus, muutoksia julkisivuissa ja huoneistoissa, arkkitehti Hilding Ekelund / Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR) vuonna 1945. Kellarikerroksen tilojen muutos verhoiluammattikoulun käyttöön, arkkitehti Hilding Ekelund / Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR) vuonna 1946. Kansakoulu Katajanokalla aloitti toimintansa vuonna 1949 ja se toimi osana Kaisaniemen kansakoulua. Koulu aloitti toimintansa juuri tässä rakennuksessa, kun ensimmäisen kerroksen yksi asuinhuoneisto muutettiin koulun tiloiksi, arkkitehti Lasse Björk / Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR) vuonna 1949. Myöhemmin koulun tiloja laajennettiin siten, että koululla oli käytössään kellarikerros, osa ensimmäisestä ja osa toisesta kerroksesta. Tästä rakennuksesta Katajanokan ala-aste muutti Linnankatu 10 :een. Peruskorjaus, muutoksia asuinhuoneistoissa ja ullakkorakentamista, eli ullakon muutos asuinkäyttöön, arkkitehti Keijo Koskinen / Arkkitehtitoimisto Koskinen & Schalin vuonna 1996. Luonnonkiviperustus, tiilimuurirunko. Sokkeli ja portaali punaista lohkokiveä, kivijalkakerros keltaiseksi roiskerapattu, seinät vaaleankeltaiseksi rapatut. Ylimmässä kerroksessa punatiiltä. Julkisivussa mustavalkoisia kiviupotuksia ja rappauskoristeluja, erkkereitä. Valkoiseksi maaltut yläosastaan pieniruutuiset puuikkunat. Lakattu tammi/lasiovi, valkoiseksi maalattu puu/lasiovi. Linnankadun puoleinen porrashuoneen ovi on muita vanhempi. Mustat rautaparvekkeet. Musta konesaumattu aumapeltikatto, erkkeritorneja, päätyjä. Keltainen rapattu aita ja musta teräsportti Linnankadun varressa.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika Vuonna 1997.
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Alanko

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1904
Arkkitehdit Bertel Jung ja Oskar Bomanson / Arkkitehtitoimisto Jung & Bomanson, Pääsuunnittelija
Valmistus
1904

Helsinki, Kruunuvuorenkatu 11. Linnankatu 2.
Käyttö
1904
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus