Haku

Asunto Oy Oihonna Bostads Ab.; Luotsikatu 6.; Helsinki

Senaatin laajentaminen vuosisadan alussa antoi alkusysäyksen Oihonnan perustamiselle. Valtion asunnoista luopumaan joutuneet vahtimestarit ryhtyivät hankkimaan omia asuntoja yhteistoiminnan avulla. Helmikuussa 1904 ostettiin Luotsikatu 6:n tontti varatuomari Ludvig Hjeltiltä hintaan 40 000 markkaa. Arkkitehdiksi kutsuttiin yhtiön osakkeita merkinnyt Albert Nuberg, joka toimi myös puheenjojtajana yhtiön perustamiskokouksessa. Ensimmäisessä piirustussarjassa maininta Bageri ja butik. Muutostöitä: Asunto muutettu toimistohuoneeksi ensimmäisessä kerroksessa (Unto Laakso 1970). Punainen lohkokivisokkeli, kivijalassa punaista nupukiveä ja portaali punaista kiveä. Katujulkisivun seinät roiskerapattu vaalena ruskean sävyllä, sisäpihalla punaruskea sileä rappaus. Tuuletusparvekket ruskeaa rautapinnaa. Katujulkisivussa erkkereitä ja frontoni sekä punaisia kiviupotuksia. Julkisivussa kiviupotuksin teksti "Oihonna". Ruskeat yläosastaan pieniruutuiset puuikkunat. Ruskeat puu/lasiovet. Musta konesaumattu peltikate, osin epäsymmetrinen harjakatto. Rakennuksen takana kapea kuja Katajanokankadulta korttelin keskelle.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Petra Heinonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 1.2.2013
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Asunto Oy Oihonna Bostads Ab.; Luotsikatu 6.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1904
Albert Nyberg, Pääsuunnittelija
Valmistus
Luonnonkiviperustus, tiilimuuritunko.
Helsinki, Luotsikatu 6.
Käyttö
1906
Käyttöönottovuosi
Luokitus