Haku

Ajurien Asunto Oy; Punavuorenkatu 16. Katurakennus.; Helsinki

Ajurien Asunto Oy on esimerkki ammattikunnan yhteisestä rakentamisesta Helsingin keskustassa. Ajurien ammattikunta perusti asunto-osakeyhtiön ja rakennutti asuinkerrostalon Punavuorenkatu 16 sijainneelle tontille. Rakennusmestari K. Ijäksen suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1906. Pihalle rakennettiin rakennusmestari K. Lappalaisen suunnittelema tallirakennus, jossa oli pilttuut 52 hevoselle. Kiinteistössä asui alun perin noin 30 kuorma-ajuria ja 6 vossikka-ajuria. Ajurien ja hevosten kausi yhtiössä päättyi huhtikuussa 1963. Ajurien Asunto Oy:n rapattuja julkisivuja jäsentävät tornimaiset ja poikkipäätyiset erkkerit. Melkein rakennuksen keskiakselissa on komea sisäänajoportti, jota on kadun puolella korostettu luonnonkivireunuksella. Pohjakerrosta lukuun ottamatta julkisivujen jäsentely on symmetristä ja perustuu lähinnä kahden erilaisen ikkunatyypin vuorotteluun. Vesikattoa rytmittävät poikkipäädyt, torniaiheet ja kookkaat piiput sekä niiden vastapainona matalat kattolyhdyt.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 27.01.2011
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Ajurien Asunto Oy; Punavuorenkatu 16. Katurakennus.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1905; 1906
A. Ijäs, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Punavuorenkatu 16. Katurakennus.
Käyttö
1906
Käyttöönottovuosi
Luokitus