Haku

Oy Rehbinderintie 13-15; Rehbinderintie 13-15. Edelfeltintie 4-6.; Helsinki

Sahanomistaja Niilo Ahlgren, yritteliäs tonttikauppias, jonka toimet lopulta johtivat konkurssiin, hankki vuonna 1910 Rehbinderintie 13 ja 15 tontit rakennuttaakseen niille nykyisen vuonna 1912 valmistuneen asuintalon. Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä 1914 se siirtyi nykyiselle omistajalleen Oy Rehbinderintie 13-15:lle. Talo oli aluksi tavallinen vuokrakasarmi, jonka asukkaat olivat suomenkielistä työväestöä. Ainoana poikkeuksena oli talonmiehen tytär, ylioppilas Helmi Maria Kivi. Huoneistot olivat vuokralla vuonna 1922, jolloin Mathilda Wrede muutti taloon ystävättärensä Evy Fogelbergin kanssa. Asunto käsitti kolme huonetta ja keittiön mukavuuksineen. Mathilda Wreden 60-vuotispäiväksi oli keräyksellä saatu kokoon rahasumma, jolla asunto lunastettiin hänen omakseen. Myöhemmin talossa on asunut muun muassa näyttelijäpariskunta Hannes Häyrinen ja Liisa Nevalainen. Muutostöitä: Ikkunat on vaihdettu luultavasti sodan jälkeen. Ruutujako muistuttaa alkuperäistä. Portit on vaihdettu. Tonttia ympäröi keltaiseksi rapattu muuri, joka jäsentyy valkein pylväin. Muurissa on katupintaa vasten kivilaattakerros. Muurissa on alkuperäisen oloiset portit. Rakennuksen kivijalka on punagraniittia, ja julkisivu on rapattu sileäksi vaaleankeltaisen sävyyn. Ensimmäinen kerros on vaaleanpunertavaksi rapattu. Valkoiset rappauskentät muodostavat vertikaalisia aiheita yhdessä ikkunoiden kanssa. Näistä muodostuvat julkisivun ainoat koristeelliset aiheet. Kaksi massiivista uloketta erkkereineen luovat voimakkaan arkkitehtonisen aiheen rakennuksen keskilinjan molemmin puolin. Vaalean ruskeaksi maalatut uusitut puupuitteiset ikkunat. Uusitut, lakatut tammiovet. Monimuotoinen musta konesaumattu peltikatto. Muutama lyhty- ja lunetti-ikkuna katolla. Valkoisilla seinillä kiertää stuccoboordi. Asuntojen ovet on alkuperäiset ja harmaiksi maalattu.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 03.12.2009
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Oy Rehbinderintie 13-15; Rehbinderintie 13-15. Edelfeltintie 4-6.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Vilho Penttilä, Pääsuunnittelija
Valmistus
1911; 1912

Helsinki, Rehbinderintie 13-15. Edelfeltintie 4-6.
Niilo Ahlgren, Rakennuttajat
Käyttö
1912
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus