Haku

As. Oy Trollius; Rehbinderintie 1-3. Laivurinkatu 4-6.; Helsinki

Trolliuksen talot rakennutti kauppias, sittemmin kauppaneuvos Julius Tallberg, joka oli ostanut nämä kolme tonttia kaupungilta vuonna 1910. Huhu väittää kauppaneuvoksen rakennuttaneen talot asuinsijoiksi lapsilleen ja välttäneen niissä kaikkea loisteliaisuutta. Vuonna 1915 taloissa ei asunut yhtään Tallbergia. Ennen sisällissotaa vuonna 1917 möi Julius Tallberg "med flera" kiinteistöt Oy Trolliukselle 320 000 markalla. Osakkaina oli Stockmannin kauppahuoneen edustajia. Asunto-osakeyhtiö käsittää kolme rakennusta, jotka ovat kaikki arkkitehti Oscar Bomanssonin suunnittelemia. Ne ovat Eiralle tyypillisiä kolmen huoneiston ja kolmen perheen taloja, joissa on alusta lähtien asunut suomenruotsalaisia sukuja, kuten von Wright ja Procopé. Talon piha voitti vuonna 1978 Pro Eira -seuran puutarhakilpailun ensimmäisen palkinnon. Kolmen rakennuksen kokonaisuus, joista kaksi rakennusta on kiinni toisissaan Laivurinkadun puolella. Korkea luonnonbetonin värinen muuri kiertää tontteja. Muurin yläosassa pesubetonimainen koristeraita. Alkuperäiset rautaportit. Laivurinkadulta ylös pihalle johtaa graniittiportaat. Kaikissa rakennuksissa tumma punagraniittinen kivijalka, julkisivu on sileää käsittelemätöntä rappauspintaa. Koristelut ovat reliefejä tai karkeampia rappauskenttiä. Erkkereitä, päätykolmioita, pilastereita, medaljonkeja. Valkeaksi maalatut alkuperäiset puupuitteiset ikkunat. Lakatut tammiovet ovat alkuperäiset, pihan puolella mahdollisesti uusittuja. Laivurinkadun talossa sisäpihanpuoleinen metallipinnainen suuri parveke. Ylin kerros jyrkän taitteen alla. Katto päällystetty punaisilla kattotiilillä. Seinien alaosat on maalattu keltaisiksi ja yläosat valkoisiksi. Keskellä kulkee punaruskea koristeboordi. Asuntojen ovet ovat alkuperäiset.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 03.12.2009
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

As. Oy Trollius; Rehbinderintie 1-3. Laivurinkatu 4-6.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
O. Bomansson, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Rehbinderintie 1-3. Laivurinkatu 4-6.
Julius Tallberg, Rakennuttajat
Käyttö
1914
Käyttöönottovuosi
Luokitus