Haku

As. Oy Juhani Ahon tie 5; Armfeltintie 3. Juhani Ahon tie 5.; Helsinki

Talon omistaja on vaihtunut useita kertoja. Rakennus on ollut asunto-osakeyhtiö vuodesta 1980 lähtien. Vuonna 1910 rakennusmestari Oskari Ahde osti tontin kaupungilta ja rakennutti sille muhkean kolmikeroksisen ja kaksitornisen talon. Kolmien käsien kautta se siirtyi leskirouva Ida Packalenille. Hän testamenttasi talon suomenkielisille evankelis-luterilaisille seurakunnille, joille se siirtyi vuonna 1952. Packalen halusi seurakuntien kunnostavan rakennuksesta vanhainkodin "kainoille köyhille naisille" sillä ehdolla, että hänen kotiapulaisensa Martta Johanna Alander ja talonmies Fanni Sofia Palmgren saisivat sieltä täysihoidon eliniäkseen. Leskirouvan toiveet eivät sellaisinaan toteutuneet. Talossa oli vain muutama suuri huoneisto, jotka soveltuivat huonosti yksinäisten vanhusten käyttöön, eikä siinä ollut hissiä. Talo vuokrattiin. Uskolliset palvelijat saivat asua talossa ilman vuokraa kuolemaansa saakka. Ida Packalenin testamentti siirrettiin Ruskeasuolle rakennetun vanhainkodin hankkeeseen. Kun rakennusta myöhemmin kunnostettiin ja torneja maalattiin, syttyi tulipalo, jonka yhteydessä palomiehet löysivät toisesta tornista sodanaikaisen asekätkön. Vuonna 1980 rakennus myytiin peruskorjattuna osakkeiksi. Siellä on asunut mm. kirjailija Raisa Lardot. Rakennus on peruskorjattu kokonaan, mutta silti sen alkuperäinen luonne on säilynyt vaihdetuista rakennusosista huolimatta. Kivijalka on punagraniittia, julkisivupinnat on rapattu keltaisen sävyyn, ja niissä on valkeita rappauskoristeluja. Puiset pieniruutuiset uusitut ikkunat on maalattu tummanvihreiksi. Portaalissa graniittipylväät, alkuperäiset tammiootratut puuovet, uudehkot tummanvihreäksi maalatut sivuovet. Musta maalattu peltikatto. Luonnonkivimuuri pienistä pyöreistä kivistä, jonka yläreunassa grantiittiharkko. Alkuperäinen metalliportti.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 01.07.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

As. Oy Juhani Ahon tie 5; Armfeltintie 3. Juhani Ahon tie 5.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Leuto A. Pajunen, John Settergren, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Armfeltintie 3. Juhani Ahon tie 5.
Oskari Ahde, Rakennuttajat
Käyttö
1910
Käyttöönottovuosi
Luokitus